Πάτρα: «Βρέφη και παιδιά κακοποιούνται σωματικά και σεξουαλικά από τεσσάρων χρόνων»

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ»

Η Πάτρα και η ευρύτερη αυτής περιοχή αποτελούν ένα από τα αστικά κέντρα και τις περιφέρειες της χώρας όπου τα τελευταία χρόνια  έχει σημειωθεί  κατακόρυφη αύξηση στα ποσοστά κακοποίησης των παιδιών.

Το φαινόμενο έχει λάβει μορφή «μάστιγας» με την εμφάνιση του μνημονίου και των οικονομικών προβλημάτων τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση όλων των μορφών Ψυχικών Νοσημάτων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικής κακοποίηση των παιδιών που κάνει την εμφάνισή του σε ηλικίες 6 έως 7 ετών ενώ πλέον χτυπά και στα 4 έτη. Σεξουαλική κακοποίηση  βιώνουν παιδιά ηλικίας 7 έως 8 ετών ενώ  σοκ προκαλεί το γεγονός πως έχουν καταγραφεί  περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ακόμα και σε βρέφη.

Η Βιολέττα Κοντούδη-Σιγάλα Παιδοψυχίατρος και Διευθύντρια του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Καραμανδανείου νοσοκομείου μίλησε στους PatrasTimes για τα Ψυχικά Νοσήματα που βιώνουν τα παιδιά στις μέρες μας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στους patrastimes η κ. Σιγάλα  – η οποία απαντάει και στο ερώτημα για το τι θα γίνει αν μπει λουκέτο στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο – έχει ως εξής:

-Θα ήθελα να μου μιλήσετε για εσάς και για τη σχέση σας με τον Παιδοψυχιατρικό χώρο τμήμα του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών.

«Ανέλαβα ως Διευθύντρια πριν 20 χρόνια στο νοσοκομείο του Καραμανδανείου. Γιατρός τότε μόνη μου. Σε ένα μικρό δωμάτιο. Μετά από 10 χρόνια πήρα ανωτέρα. Ωστόσο η ροή των παιδιών ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο του 2013 και με τις προσπάθειες του Διοικητή κ. Γιάννη Γιαννακόπουλου ο Παιδοψυχιατρικός χώρος του Καραμανδανείου να μετακομίσει στο παλιό ανακαινισμένο Νοσοκομείο Κορύλων 2 (κάτω από το κάστρο) το οποίο προσφέρει πληθώρα χώρων και καλαισθησία τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά που εξετάζουμε»

-Κατά το μνημόνιο και μετά θα ήθελα να ρωτήσω τι είδους Ψυχικά περιστατικά έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο χώρο του Νοσοκομείου;

«Μετά το μνημόνιο τα ψυχικά περιστατικά έχουν αυξηθεί και αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό που έχουν τροποποιηθεί σημαντικά στον τύπο και στην αργιάδα των περιστατικών. Έχουμε συγκεκριμένα πιο εμφανή άγρια περιστατικά με το πιο συχνό φαινόμενο να είναι η κακοποίηση σωματική και σεξουαλική. Ανησυχητικό δεν είναι η αύξηση των περιστατικών όσο η αλλαγή, θα έλεγα, των περιστατικών και πιο συγκεκριμένα όσο η αύξηση της αγριάδας των παιδιών και των γονιών επίσης»

-Θα ήθελα να μου αναφέρετε περίπου τις ηλικίες που τα παιδιά παρουσιάζουν τέτοιου είδους Ψυχικά Νοσήματα;

«Τα άγρια περιστατικά συνήθως αρχίζουν στην ηλικία των 6-7 ετών. Πιο συγκεκριμένα τώρα σωματική κακοποίηση έχουμε δει και στην ηλικία των 4 ετών. Τώρα όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση εκεί πρέπει να έχει σχηματιστεί το σώμα του παιδιού. Μιλάμε για ηλικίες 7-8 ετών. Βέβαια έχουμε δει πολλές φορές κακοποίηση και σε βρέφη. Ανησυχητικό είναι πως δεν υπάρχουν υποστηριχτικές δομές για όσα παιδιά πρέπει να φύγουν από την οικογένεια ή να λαμβάνουν μια συνεχή υποστήριξη. Το τμήμα μας κάνει τη διάγνωση καθώς και Ψυχολογική θεραπεία σκηνικών. Όταν μας επιτρέπει η πληθώρα των περιστάσεων διοργανώνουμε και εναλλακτικού τύπου ασχολίες με τα παιδιά για παράδειγμα στους παιδότοπους που βρίσκονται μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου καθώς και μαθήματα γονέων.»

-Πιστεύετε πως παίζει ρόλο η οικονομική ταυτότητα των γονιών στο να αποκτήσει το παιδί κάποιο Ψυχικό Νόσημα;

«Όσο πιο φτωχή είναι μια οικογένεια τόσο πιο έντονη είναι η εμφάνιση της αγριάδας. Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα να ‘’αγοράσουν τις υπηρεσίες που μπορεί να χαλαρώσουν το παιδί. Πρέπει να αναφέρω πως η συνεχής κούραση και η οικονομική δυσκολία κάνει τους ασταθείς γονείς να τείνουν προς την αγριάδα και την κακοποίηση των παιδιών. Επίσης η κατάρρευση του κράτους καθώς και η ανεργία επιβαρύνει πολύ την ψυχολογική κατάσταση των γονιών. Από την άλλη το παράλογο εκπαιδευτικό σύστημα αναδεικνύει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες με το βάρος και την απελπισία των γονιών καθότι στην Πάτρα δεν υπάρχουν Δημόσιοι θεσμοί και οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε Ιδιώτες γεγονός που πλέον καθιστά φύση αδύνατο γιατί είναι δύσκολο να βοηθήσουν τα ίδια τους τα παιδιά. Η κατάρρευση και το χάος που βιώνουμε δημιουργεί ανασφάλεια σε όλη την οικογένεια αφού προβλέπετε να κλείσουν και άλλες Ψυχιατρικές Δομές.»

-Με όλα αυτά που γίνονται στο χώρο της Υγείας ακούστηκε και γράφτηκε από το Τύπο πως κάποιοι θέλουν να κλείσουν το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας. Αν γίνει αυτό αγγίζει και εσάς, αφού το τμήμα του Παιδοψυχιατρικού χώρου ανήκει στο Καραμανδάνειο. Θα θέλατε να μου πείτε δυο λόγια για αυτό το σενάριο;

«Δεν θέλω να σκεφτώ καν τι πρόκειται να γίνει. Κανένας λογικός νους δεν μπορεί να πιστέψει πως θα γίνει αυτό. Δεν γίνεται να κλείσει η υποδομή που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της Δυτικής Ελλάδας. Προσωπικά έχω σκοπό να τους στείλω στη Βουλή για ψυχανάλυση αν γίνει αυτό.»

-Πόσοι είναι οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο τομέα του Παιδοψυχιοτρικού;

«Το μόνιμο προσωπικό αποτελείται από εμένα τη Διευθύντρια Βιολέττα-Κοντούδη Σιγαλα (Παιδοψυχίατρος) την κα Κωνσταντίνα Κοτσή (Ψυχολόγος), την κα. Νανά Φερεντίνου (Νοσηλεύτρια) καθώς και τον επικουρικό γιατρό κ. Λεωνίδα Ροκά. Ο κ. Άνδρέας Πανίτσας  φύλακας και η κα. Δήμητρα Πράπα που έχει αναλάβει την καθαριότητα του κτηρίου. Είχαμε και μια πολύτιμη προσθήκη την κα Ερατώ Παπαμιχαήλ Υπαστυνόμο η οποία κάνει την πρακτική της 2 φορές την εβδομάδα για το χώρο της εγκληματολογίας. Ο αριθμός των παιδιών που εξετάζουμε είναι πλέον πολύ μεγάλος και αυτό οφείλετε στους εθελοντές μας που προσφέρουν εργασία και ψυχή χωρίς καμία πληρωμή. Θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα όλων των ατόμων που μας βοηθούν με τις ειδικότητές τους.

Σταματοπούλου Μυρτώ – Λογοθεραπεύτρια, Μωντ  Ρεράτ – Ψυχολόγος,

Σταματίνα Μανιάτη – Αγιογράφος/ θεραπεύτρια μέσω τέχνης

Δημήτρης Οικονομίδης – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Μαρία Κολλιοπούλου – Ψυχολόγος

Δήμητρα Μίχου – Νοσηλεύτρια, Ελένη Κληματσάκη – Παιδαγωγός

Θεοφανία Κοντοσώρου – Ψυχολόγος, Ελευθερία Παναγοπούλου –  Κοινωνιολόγος

Δήμητρα Χαλδή – Λογοθεραπεύτρια, Θεανώ Διαμαντοπούλου – Ψυχολόγος

Βερόνικα Πανοπούλου – δασκάλα μουσικοθεραπείας, Κατερίνα Κατάτση – Παιδοψυχίατρος

Χαρά Πιτιλάκη-Βουτσινά – Κοινωνικός Λειτουργός,

Δώρα Στασινοπούλου – γενικών καθηκόντων

Γεωργία Μπουκουβάλα – δημιουργική απασχόληση παιδιών.»

(πηγή: patrastimes.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399