Άφησαν ανήλικη με βαριά πάθηση χωρίς φάρμακα λόγω μνημονιακών περικοπών!

Για χάρη του μνημονίου και του ασφυκτικού για την κοινωνία προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας άφησε ανήλικη κοπέλα με σοβαρή πάθηση χωρίς τα χορηγούμενα φάρμακα! Η δικαιολογία ήταν αυτή την οποία με ψυχρή λογική επικαλείται και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης: Η έλλειψη των… απαιτούμενων χρημάτων, όταν ακόμη και σήμερα σε ημετέρους δίνονται πολλά εκατ. ευρώ!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από υπόθεση την οποία διερεύνησε σε βάθος ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣτΠ, το θέμα αφορά στη θεραπεία σοβαρής πάθησης, σε κάτοικο νησιωτικής περιοχής για τη φαρμακευτική περίθαλψη της ανήλικης κόρης του. Μετά τη διάγνωση της ασθένειας κρίθηκε από τους θεράποντες ιατρούς αναγκαία η συνεχής και αδιάλειπτη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Το Νοέμβριο του 2013 το νοσοκομείο της περιοχής όπου διέμενε το παιδί αντί να χορηγήσει το φάρμακο, εξέδωσε βεβαίωση για την αδυναμία χορήγησής του, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το παιδί να στερείται τη φαρμακευτική περίθαλψη και πρότεινε στους γονείς να απευθυνθούν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τη διοικητική πρακτική το εν λόγω φάρμακο συγκαταλέγεται στα φαρμακευτικά προϊόντα που η χορήγησή τους γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων όλης της χώρας για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Κατά συνέπεια, το συγκεκριμένο νοσοκομείο όφειλε να χορηγήσει στους κατοίκους της περιοχής το φάρμακο αυτό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε προς το αρμόδιο νοσοκομείο και την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, τόνισε ότι «το γεγονός ότι το νοσοκομείο χορήγησε αρχικά το φάρμακο και γνώριζε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της φαρμακευτικής θεραπείας συνεπάγεται την ανάληψη της δέσμευσης της διοίκησης του νοσοκομείου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει τα κρίσιμα αποθέματα και την αναγκαία επάρκεια. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο έλλειψης του φαρμάκου και θα είναι δυνατή η απρόσκοπτη και άμεση χορήγησή του».

Επίσης, ο Συνήγορος επεσήμανε ότι η επιλογή του νομοθέτη για υποχρεωτική χορήγηση του φαρμάκου από το δημόσιο νοσοκομείο σημαίνει ότι η πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη να εξασφαλίζει τη χορήγηση φαρμάκων, με γνώμονα την προστασία του δικαιώματος του ασθενή για ασφαλή και εξατομικευμένη θεραπεία. Κατά συνέπεια, η χορήγηση βεβαίωσης προς αναζήτηση του φαρμάκου από τον ίδιο τον ασθενή από άλλο νοσοκομείο μακριά από τον τόπο κατοικίας του (δεδομένου ότι κατοικεί σε νησιωτική περιοχή) δεν συμφωνεί με την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια εξασφάλισε άμεσα τη χορήγηση του φαρμάκου στην ανήλικη ασθενή από νοσοκομείο της αρμοδιότητάς της και επεσήμανε στα νοσοκομεία την υποχρέωση άμεσης εξυπηρέτησης αυτών των περιστατικών.

(πηγή: nez.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399