Ατυχήματα λόγω έλλειψης ύπνου στα παιδιά και στους έφηβους

Είναι πρωταρχικής σημασίας, να καταλάβουν οι γονείς ότι η έλλειψη ύπνου στα παιδιά και στους έφηβους τους, είναι μια συχνή αιτία ατυχημάτων κάθε μορφής.

Ένα παιδί που είναι κουρασμένο λόγω έλλειψης ύπνου μπορεί πιο εύκολα να τραυματιστεί σε χώρους που παίζει ή να πάθει ατύχημα με το ποδήλατό του. Η μείωση της προσοχής του που προκύπτει, το εκθέτει σε πολλούς άλλους κινδύνους στο δρόμο, στην αυλή του σχολείου, στο σπίτι και σε άλλους χώρους που πηγαίνει.

Η εικόνα που δίνουν τα παιδιά που έχουν χρόνια έλλειψη ύπνου, μπορεί να παραπλανεί τους γονείς. Μπορεί να μη φαίνονται ότι είναι κουρασμένα και νυσταλέα. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να εκφράζεται στα παιδιά με υπερβολική δραστηριότητα, δυστροπία, ευερεθιστικότητα και συναισθηματική αστάθεια.

Τα παιδιά από εφτά μέχρι δώδεκα χρονών, χρειάζονται τουλάχιστον εννιά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Δυστυχώς σήμερα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμποδίζουν το παιδί να πάει στο κρεβάτι του και να κοιμηθεί αρκετά.

Η τηλεόραση, τα παιγνίδια βίντεο, το διαδίκτυο και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα κινητά τηλέφωνα, είναι όλα αιτίες που κρατούν τα παιδιά μακριά από το κρεβάτι τους, εμποδίζοντας τα να κοιμηθούν. Και ας μην ξεχνούμε ότι πολλά από αυτά που ελκύουν τα παιδιά και τα εμποδίζουν από του να κοιμηθούν, βρίσκονται στο υπνοδωμάτιό τους. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι το παιδί τους δεν κοιμάται αλλά ασχολείται με κάτι άλλο που του στερεί ένα τόσο αναγκαίο και ευεργετικό ύπνο.

Επιπρόσθετα οι σχολικές υποχρεώσεις τους, οι διάφορες άλλες δραστηριότητες που κάνουν καθημερινά, αυξάνουν το φόρτο εργασίας τους, μειώνοντας έτσι το χρόνο που θα πρέπει να αφιερώνουν για ύπνο.

Η σχολική απόδοση των παιδιών που δεν κοιμούνται τις ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός τους, είναι μειωμένη. Η μείωση της απόδοσης μπορεί να είναι ουσιαστική. Σχολικά προβλήματα όπως έλλειψη συγκέντρωσης, μείωση της μνήμης, εύκολη απογοήτευση, δυσκολίες μάθησης και ευερεθιστικότητα, μπορεί στην ουσία να είναι αποτελέσματα χρόνιας έλλειψης ύπνου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που δεν κοιμούνται κανονικά, συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο και όταν γίνουν έφηβοι και ενήλικες. Η κούραση και η νύστα κατά την οδήγηση από έφηβους ή ενήλικες, είναι μια από τις κυριότερες αιτίες οδικών δυστυχημάτων.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι κακές συνήθειες όσον αφορά στον ύπνο που αποκτούνται κατά την παιδική ηλικία, είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουν και όταν το παιδί ενηλικιωθεί. Αναπόφευκτα, τα προβλήματα που τότε προκύπτουν, γίνονται ακόμη πιο σοβαρά με μεγαλύτερους κίνδυνους.

Επιπρόσθετα, άλλα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά που στερούνται τον ύπνο, όταν ενηλικιωθούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, παχυσαρκία και αναπνευστικές παθήσεις.

Η εκμάθηση και η καθιέρωση καλών συνηθειών ύπνου στο παιδί, πρέπει να είναι μια από τις πρωταρχικές μέριμνες των γονιών. Οι συνήθειες που θα αποκτήσει το παιδί θα επηρεάζουν όχι μόνο τη ζωή του στην παιδική φάση αλλά και όταν θα γίνει έφηβος και ενήλικας.

Οι αρμόδιες αρχές για τη Δημόσια Υγεία θα πρέπει να μεριμνούν να οργανώνουν εκστρατείες εκπαίδευσης των γονιών στα θέματα που αφορούν τον ύπνο στα παιδιά. Πιστεύουμε ότι πολλοί γονείς πιθανόν να μην είναι καλά ενήμεροι για τη σημασία και τις πολλαπλές επιπτώσεις που έχει το πρόβλημα της έλλειψης ικανοποιητικού ύπνου στα παιδιά.

Ακόμη νομίζουμε ότι πολλοί γονείς πιθανόν να μη μπορούν να καταλάβουν ότι πολλά από τα προβλήματα του παιδιού τους οφείλονται στη στέρηση ύπνου. Επιπρόσθετα είναι πολύ πιθανόν να μην είναι καλά εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης.

(πηγή: medlook.net)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399