Δεν θα πάνε φέτος διακοπές 3 στους 4 Έλληνες

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες δε θα κάνουν διακοπές φέτος σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι που το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 73%

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ τα έξοδα για 15 μέρες διακοπές μιας τετραμελούς οικογένειας αγγίζουν τα 2700 ευρώ.

Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2 Ιουνίου – 16 Ιουνίου 2014, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 791 άτομα. Από τα 791 άτομα μόνο οι 198 θα κάνουν διακοπές το 2014. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι απαντήσεις του τύπου «Πλάκα μας κάνετε»;.

Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι κατά 75 %, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια κατά 15%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι κατά 10%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από το 25% το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ 5 ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.

Οι Έλληνες διαμένουν: κατά 40% σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 40%, κατά 30% σε συγγενικό-φιλικό σπίτι και κατά 30%, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφτεί.

Κατά το 2014, θα πραγματοποιήσει:

ˉ 4 ήμερες διακοπές το 40%,

ˉ 7 ημέρες το 25%,

ˉ 10 ήμερες το 20%,

ˉ 15 ήμερες το 13% και

ˉ 20 ήμερες μόλις το 2%.

Παράλληλα, εξαφανίστηκε και η γνωστή διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά 3ήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ).

Το 80%, των Ελλήνων που θα κάνουν διακοπές θα προτιμήσουν παραθαλάσσιους προορισμούς, ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%.

Τέλος οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 52%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας 4μελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.

Σε τελική ανάλυση οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται τώρα περισσότερο από πέρυσι πιο απαισιόδοξοι απ΄ όλους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν φαίνονται λιγότερο απογοητευμένοι και όλο και περισσότεροι ακολουθούν την πορεία των Ελλήνων.

(πηγή: thepressproject.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399