Αυστραλία: Γυναίκες αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν για να χορηγηθεί στα παιδιά τους άσυλο

Δώδεκα μητέρες που ζητούν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο από την Αυστραλία αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν με την ελπίδα να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους από τις αρχές ως ορφανά, όπως αναφέρει η αυστραλιανή εφημερίδα SydneyMorningHerald. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργό της χώρας ότι η δεν θα υποκύψει σε… «ηθικό εκβιασμό».

Ο Τζέικομπ Βαργκέζε, δικηγόρος που εκπροσωπεί συνολικά 72 μωρά που «ζητούν» άσυλο, δήλωσε ότι μία από τις γυναίκες προσπάθησε να απαγχονιστεί, ενώ οι άλλες έκοψαν τις φλέβες τους με γυαλί.

Οι γυναίκες κρατούνταν στο κέντρο υποδοχής της Νήσου των Χριστουγέννων, που ανήκει στην Αυστραλία και προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν όταν έμαθαν ότι θα μεταφερθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής, στη νήσο Ναουρού ή στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, όταν ερωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη για το περιστατικό σχολίασε ότι είναι οδυνηρό, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει σε «ηθικό εκβιασμό». «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να λένε ‘αν δεν με δεχτείτε ως μόνιμο κάτοικο, θα προκαλέσω κακό στον εαυτό μου’», ανέφερε στο ChannelNine.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία, όσοι φθάνουν με πλοίο στη χώρα μετά τις 19 Ιουλίου 2013 δεν θα μπορούν να επανεγκατασταθούν στην Αυστραλία, ανεξαρτήτως αν είναι αυθεντικοί πρόσφυγες ή όχι και θα μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης ή θα εγκαθίστανται σε νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Περισσότερα από 1.100 παιδιά κρατούνται σε κέντρα υποδοχής, περιλαμβανομένων 208 στο Ναούρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου Προσφύγων της Αυστραλίας.

Η πολιτική του Άμποτ σχετικά με τους αιτούντες άσυλο δέχεται έντονες επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με την επιστροφή αιτούντων άσυλο στις πατρίδες τους και τη μη επαρκή εξέταση του αιτήματός τους.

(πηγή: tvxs.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399