Σε κρατικά ιδρύματα τα παιδιά-σκλάβοι του κολαστηρίου του Μιτσοάκαν

Οι Αρχές άφησαν ελεύθερη τη διευθύντρια!

Οι 458 ανήλικοι που διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από «καταφύγιο» εγκαταλελειμμένων αγοριών και κοριτσιών, στην πολιτεία Μιτσοακάν, όπου ζούσαν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες δουλείας, άρχισαν να μεταφέρονται το σαββατοκύριακο προς κρατικά ιδρύματα, ενώ, σύμφωνα με τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης η διευθύντρια του ιδρύματος «GranFamilia» Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο, η οποία είχε συλληφθεί κατά την έφοδο της αστυνομίας, αφέθηκε ελεύθερη.

Οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος «LaGranFamilia» στην πόλη Σαμόρα του δυτικού Μεξικού, έπειτα από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες πέντε παιδιά κρατούνταν εκεί φυλακισμένα .

Η αστυνομία εισέβαλε στο «καταφύγιο» για να βρει «τα 5 φυλακισμένα παιδιά» και μαζί τους άλλα 450 αγόρια και κορίτσια, μεταξύ τους και 6 μωρά, και 138 ενήλικες, από 18 έως 40 ετών, όλοι τους φυλακισμένοι, κακοποιημένοι και ζώντας σε άθλιες συνθήκες ανάμεσα σε ποντίκια, κοριούς και ψείρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η διευθύντρια του «ιδρύματος» , η Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο, εξανάγκαζε τα παιδιά στην επαιτεία, να κοιμούνται στο έδαφος περιτριγυρισμένα από ποντίκια και έντομα, ενώ υφίσταντο και σεξουαλική κακοποίηση.

Τα παιδιά που γεννιούνταν στο ίδρυμα καταγράφονταν ως παιδιά της Βερντούσκο και οι βιολογικοί τους γονείς δεν είχαν δικαίωμα να τα μεγαλώσουν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Ένα από τα θύματα δήλωσε ότι, όταν ήταν 18 ετών, είχε ζητήσει από την Βερντούσκο την άδεια να φύγει, αλλά εκείνη αρνήθηκε υποχρεώνοντάς την να παραμείνει ακόμη 13 χρόνια στο «καταφύγιο». Η γυναίκα απέκτησε στο διάστημα αυτό δύο κόρες, τις οποίες δεν τής επιτράπηκε να δηλώσει ως παιδιά της.

Οι καταγγελίες για την απαγωγή και κράτηση των συγκεκριμένων πέντε παιδιών είχαν υποβληθεί στις τοπικές αρχές πριν από έναν χρόνο. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στο ίδρυμα υπάρχουν εδώ και δύο δεκαετίες, όμως η Βερντούσκο διέθετε υψηλές πολιτικές γνωριμίες.

Η Βερντούσκο και οκτώ ακόμη εργαζόμενοι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας.

Το καταφύγιο «LaGranFamilia», ιδρύθηκε το 1947 με σκοπό την φροντίδα εγκαταλελειμμένων παιδιών, όπως αναφέρεται στη σελίδα του ιδρύματος στο Facebook. Το ίδρυμα χρηματοδοτείται από φιλανθρωπικούς πόρους, την κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρείες.

Το βράδυ του Σαββάτου, φίλοι της διευθύντριας του ιδρύματος ανακοίνωσαν ότι η Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο αφέθηκε ελεύθερη. Οι δικαστικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν επισήμως την πληροφορία.

Ο δικηγόρος της επονομαζόμενης «Μάμα Ρόσα» δήλωσε ότι έξι από τους οκτώ συλληφθέντες εργαζόμενους στο «καταφύγιο» εξακολουθούν να κρατούνται και δύο από αυτούς κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση.

Πολλοί διανοούμενοι προσέτρεξαν στο πλευρό της Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο, ανάμεσά τους και ο νομπελίστας γάλλος συγγραφέας Ζαν-Μαρί λε Κλεζιό. Σε κείμενο που συγκέντρωσε 25 υπογραφές διανοουμένων αναφέρεται ότι η διευθύντρια του ιδρύματος έπεσε θύμα «μιντιακού λιντσαρίσματος». Αν και παραδέχονται ότι είναι πιθανόν να υπήρξαν «ανωμαλίες» στη λειτουργία του ιδρύματος, όμως καταλογίζουν στις αρχές ότι διατύπωσαν κατηγορίες ενώπιον του Τύπου, πριν τις παρουσιάσουν πρώτα στις δικαστικές αρχές.

(πηγή: newsbeast.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399