Ένας μικρός αγώνας για παιδιά που δίνουν μάχη ζωής

Ξεκίνησαν να τρέχουν πριν από τρία χρόνια και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει. Τρέχουν κάθε μέρα με ζέστη, με κρύο, με βροχή.

Τρέχουν 70-100 χιλιόμετρα την εβδομάδα, προπονούνται συστηματικά, ώστε να έχουν, σχεδόν κάθε εβδομάδα, δυναμική παρουσία σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων και μαραθώνιους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Είναι οι δρομείς με τη φανέλα της «Λάμψης«, του Συλλόγου που ίδρυσαν το 1987 στη Θεσσαλονίκη γονείς, τα παιδιά των οποίων προσβλήθηκαν από νεοπλασματική ασθένεια.

Στόχος τους είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα, που αφορούν τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.

Διαδίδουν το μήνυμα, ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί, καθώς και ότι δεν είναι κολλητικός.

Η ομάδα «Τρέχω για τη Λάμψη» δεν χάνει αγώνα. Ήταν παρούσα στον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» που έγινε την περασμένη εβδομάδα, λίγες μέρες νωρίτερα συμμετείχε στον 3ο φιλανθρωπικό αγώνα βουνού «Αυτισμός – Ελπίδα» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την προηγούμενη εβδομάδα από αυτήν στον ημιμαραθώνιο «Καλαμπάκα- Τρίκαλα», την πιο προηγούμενη στον 6ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο «Δίον», πιο πριν στον αγώνα «Ξάνθη old city trail» κ.ο.κ.

Ποιοι είναι, όμως, οι ακούραστοι εθελοντές και πώς ξεκίνησαν να τρέχουν για τη «Λάμψη»;

Τύπωσε τη φανέλα της Λάμψης και άρχισε να τρέχει

Ο Ανδρέας Μαυρίδης, 51 ετών, είναι διευθυντής στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, με αξιόλογες μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικό στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, συγγραφικό έργο και έντονη συνδικαλιστική παρουσία.

Είναι αυτός, ο οποίος είχε την ιδέα και τελικά ανέλαβε την πρωτοβουλία, να οργανώσει την ομάδα της Λάμψης. Τύπωσε μία φανέλα με το λογότυπο του Συλλόγου και άρχισε να τρέχει, φορώντας την.

Ξεκίνησε παρέα με έναν φίλο του και σύντομα η παρέα έφτασε να μετρά 35 φίλους…

Η προσωπική επαφή του κ. Μαυρίδη- πριν από τρία χρόνια και κάτι- με τη «Φλόγα» (σ.σ. αντίστοιχο σωματείο της «Λάμψης», με έδρα την Αθήνα) και η γνωριμία με το έργο των ανθρώπων της, μέσω ενός άρρωστου παιδιού, που τελικά δεν τα κατάφερε, στάθηκε αφορμή, ώστε να αναζητήσει τρόπους να τη στηρίξει και ο ίδιος, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις της, προβάλλοντας και προωθώντας το έργο της.

Τότε πληροφορήθηκε για την ομάδα δρομέων της «Φλόγας», στην οποία συμμετείχαν ερασιτέχνες, αλλά και έμπειροι δρομείς.

«Αρχικά σκέφτηκα να ενταχθώ στην ομάδα τη Φλόγας, να τρέχω με τη φανέλα της, όμως, καθώς έμαθα για το αντίστοιχο έργο της Λάμψης, στη Β. Ελλάδα, άρχισα να καλλιεργώ τη σκέψη, να οργανώσουμε μία ομάδα από το μηδέν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαυρίδης.

«Έφτιαξα μία φανέλα της Λάμψης και άρχισα να τρέχω. Μαζί μου ξεκίνησε και ο φίλος μου Σταμάτης Λαμπράκης. Τρία χρόνια μετά φθάσαμε να φοράμε τη φανέλα της Λάμψης 35 άτομα, άνδρες και γυναίκες, από 20 έως 62 ετών.

Οι δρομείς της Λάμψης είναι αθλητές, κάνουν καλή και εντατική προετοιμασία, περισσότερα από 70 χιλιόμετρα τρέξιμο την εβδομάδα, που αντιστοιχούν σε προπόνηση αρκετών ωρών και σε καθημερινή βάση» εξηγεί.

Ο κ. Μαυρίδης, από το 1976 και για 10 χρόνια, συμμετείχε αγωνιστικά στην ομάδα στίβου του Ηρακλή, στα 300 μέτρα μετ’ εμποδίων.

Σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων ξεκίνησε να τρέχει το 1997, από τον Ορειβατικό Μαραθώνιο στον Όλυμπο. Έκτοτε έχει τρέξει σε 130 αγώνες μεγάλων αποστάσεων και σε 24 μαραθώνιους, εκ των οποίων οι 13 στο εξωτερικό.

Με τη φανέλα της «Λάμψης» έχει τρέξει σε 40 αγώνες- 35 στην Ελλάδα και 5 Μαραθώνιους στο εξωτερικό- που αντιστοιχούν σε μία συνολική απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων!

Το 2011 κέρδισε για τη «Λάμψη» τη δεύτερη θέση, στην ηλικιακή του ομάδα, στον Διεθνή Μαραθώνιο του Βουκουρεστίου, στη Ρουμανία.

Ο αγώνας είναι διαρκής

Ο Λάμπρος Τάκης, 52 ετών, είναι διευθυντής στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Είναι ένας από τους 15-17 δρομείς της «Λάμψης», οι οποίοι δεν απουσιάζουν σχεδόν από κανέναν αγώνα, όπου συμμετέχει η ομάδα.

Παλαιότερα είχε ασχοληθεί με το μπάσκετ και ξεκίνησε να τρέχει σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων με τη φανέλα της «Λάμψης».

«Ο αγώνας που δίνουν τα παιδιά είναι αγώνας ζωής, ο δικός μας είναι λίγος, εμείς απλώς θέλουμε να δείξουμε, ότι ο αγώνας είναι διαρκής, να προβάλλουμε την κίνηση που έχει γίνει από τον Σύλλογο και η φλόγα να δυναμώσει πιο πολύ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τάκης, ενώ όσον αφορά στην προσπάθεια, που ο ίδιος καταβάλλει, σημειώνει ότι «θέλει συστηματική προπόνηση και σωστή διατροφή».

Τόσο ο κ. Μαυρίδης, όσο και ο κ. Τάκης προσπαθούν να μεταδώσουν στους μαθητές τους την αγάπη τους για τον αθλητισμό και την πίστη τους στη δύναμη του εθελοντισμού.

«Τα παιδιά είναι αρκετά κοντά σε αυτήν την προσπάθειά μας» επισημαίνει ο κ. Τάκης, προσθέτοντας ότι στον Μαραθώνιο της Κυριακής δίπλα του βρέθηκαν και γονείς και μαθητές από το σχολείο, στο οποίο είναι διευθυντής.

Η σταθερή παρουσία της ομάδας «Τρέχω για τη Λάμψη» σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της έχει εξασφαλίσει αρκετά μεγάλη αναγνωρισιμότητα, με αποτέλεσμα αρκετοί να ζητούν να φορέσουν, έστω για μία φορά, τη φανέλα της.

Την περασμένη Κυριακή, στον Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», 150 εθελοντές φόρεσαν τη φανέλα της «Λάμψης».

Πριν από έναν χρόνο, με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμαριάς, διοργανώθηκε αγώνας δρόμου για τα παιδιά της «Λάμψης», με τη συμμετοχή 480 δρομέων στη διαδρομή 5 χιλιομέτρων και 800 παιδιών στη διαδρομή 1.000 μέτρων, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία σχεδιάζεται και φέτος.
(Πηγή: real.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399