«Μολυσμένα τρόφιμα και στη Γερμανία»

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας μολυσμένων τροφίμων. Όπως τονίζει η Ανγκέλικα Τρίτσερ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καμία χώρα δεν είναι απολύτως προστατευμένη.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα περισσότερο τους εκπροσώπους κυβερνήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων σε όλον τον κόσμο. Η διασφάλιση της καταλληλότητας των τροφίμων είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα διατροφικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Υπάρχει μεγάλη σειρά βακτηρίων που μπορούν να φτάσουν στα τρόφιμα. Πιο γνωστά είναι η σαλμονέλα και το εσερίχια κόλι, τα οποία μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους», είπε στην DW η Ανγκέλικα Τρίτσερ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως πρόσθεσε, «υπάρχει και πλήθος ιών. (…) Συχνός είναι ο νοροϊός, ο οποίος καταλήγει στα τρόφιμα μέσα από μολυσμένο νερό, για παράδειγμα σε κρουαζιέρες, αλλά και μια σειρά χημικών που καταλήγουν στα τρόφιμα από το περιβάλλον». Η γερμανίδα ειδικός ανέφερε το παράδειγμα της διοξίνης, η οποία παράγεται στο πλαίσιο της βιομηχανικής παραγωγής, απελευθερώνεται στο περιβάλλον και μπορεί να καταλήξει και στα τρόφιμα, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε ασθένειες όπως ο καρκίνος ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η Ανγκέλικα Τρίτσερ επισημαίνει ότι το πρόβλημα των μολυσμένων τροφίμων δεν συνιστά σοβαρή απειλή μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες. «Αρρώστιες που προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα και από διαφόρων ειδών λοιμώξεις υπάρχουν παντού στον κόσμο. Σημαντικά κρούσματα υπήρξαν τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλες τις ηπείρους, σε κάθε χώρα. Αυτά τα φαινόμενα εντείνονται και μέσω του εμπορίου. Μολυσμένα τρόφιμα μπορούν σήμερα να διανεμηθούν σε όλον τον κόσμο και οι επιπτώσεις τους να είναι πολύ σοβαρότερες σε σχέση με 10 και 20 χρόνια πριν», υπογράμμισε η γερμανίδα ειδικός.

Κάθε άνθρωπος που εμπλέκεται στην παραγωγή «φέρει ευθύνη»

Η ελλιπής ασφάλεια των τροφίμων δεν πλήττει μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες

Η Ανγκέλικα Τρίτσερ παραπέμπει στη διασπορά του βακτηρίου εσερίχια κόλι στη Γερμανία το 2011. «Στη συνέχεια, επλήγησαν πολύ γρήγορα ακόμη οκτώ χώρες στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Καταγράφηκαν 53 θανάσιμα κρούσματα και μεγάλος αριθμός ατόμων που προσβλήθηκαν. Και στη Γερμανία μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», επισήμανε η Τρίτσερ.

Όπως υπογράμμισε, σε κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων μπορεί να προκύψει κάτι. «Γι’ αυτό είναι άκρως σημαντικό σε κάθε βήμα της παραγωγής -από την παρασκευή μέχρι τη συσκευασία, τη μεταφορά και την πώληση- να επιτηρούνται αυστηρά όλες οι πτυχές της ασφάλειας τροφίμων. Κάθε άνθρωπος που εμπλέκεται σε αυτά τα στάδια φέρει ευθύνη. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι κάποιο βήμα είναι σημαντικότερο από τα υπόλοιπα».

(πηγή: dw.de, Hannah Fuchs / Άρης Καλτιριμτζής)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399