Ψήφισμα της Συνόδου των Παιδαγωγικών Τμημάτων για την υπόθεση στο Νυδρί Λευκάδας

Θέμα: Ψήφισμα της Συνόδου των Παιδαγωγικών Τμημάτων για την υπόθεση στο Νυδρί Λευκάδας

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Κοινοποίηση:
-Υφυπουργό κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου

– Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων –στηριζόμενη και σε σχετικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Παιδαγωγικών Τμημάτων στα διάφορα ΑΕΙ- αποφάσισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα για την υπόθεση στο Νυδρί Λευκάδας:
«Πληροφορηθήκαμε με οργή τον πειθαρχικό έλεγχο που ασκήθηκε σε βάρος νηπιαγωγού στο Νυδρί Λευκάδας μετά από καταγγελία εξωθεσμικών παραγόντων και της Χρυσής Αυγής. Καταδικάζουμε τη σπουδή των εκπαιδευτικών αρχών να υιοθετήσουν τέτοιου τύπου αυθαίρετες παρεμβάσεις οι οποίες υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών να ασκήσουν το παιδαγωγικό τους έργο.
Ως δάσκαλοι και δασκάλες των εκπαιδευτικών αλλά και ως δημοκρατικοί πολίτες φροντίζουμε με τα μαθήματα και την επιστημονική μας δράση να προάγουμε τις αρχές ενός σχολείου ανοιχτού που αντιμάχεται την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και προωθεί τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα του συνόλου των παιδιών. Οι αρχές αυτές διέπουν άλλωστε και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης όπως αναγνώρισε και το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνοντας μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο σχολείο και κατακρίνοντας την εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της νηπιαγωγού. Το σχολείο πρέπει να παραμείνει χώρος, όπου καλλιεργείται το δημοκρατικό φρόνημα και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το εκπαιδευτικό τους έργο, χωρίς λογοκρισία και εκφοβισμούς. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρειάζεται να προστατεύσουμε όχι μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά την ίδια την ύπαρξη της δημοκρατίας».

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος της Συνόδου
Δήμητρα Κογκίδου,
Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ

Δήμητρα Κογκίδου
Πρόεδρος της Συνόδου ΠΤ
Κοσμητόρισσα Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ

Κων/νος Τζανάκης
Αν. Πρόεδρος της Συνόδου ΠΤ
Αντιπρύτανης Παν/μίου Κρήτης

Έλενα Θεοδωροπούλου
Γραμματέας της Συνόδου ΠΤ
Πρόεδρος ΤΕΠΑΕΣ,
Παν/μίου Αιγαίου

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399