Υποχρεωτικές υπερωρίες για τα κενά

Δύο χιλιάδες λειτουργικά κενά διαφόρων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα, ενώ δεκάδες είναι τα κενά και στη Μαγνησία. Για την κάλυψη των λειτουργικών κενών αντί για προσλήψεις αναπληρωτών, εξαναγκάζονται οι εκπαιδευτικοί σε υποχρεωτικές υπερωρίες, αναφέρει σε ανακοίνωση – διαμαρτυρία η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας κάνει λόγο για άγρια περικοπή των κουτσουρεμένων δαπανών για την Παιδεία, για οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, για φτωχοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους, για ψαλίδι των δαπανών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και για κατάργηση σχολείων.

«Όλα αυτά με νόμους, διατάγματα, εγκυκλίους που με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίζουν, εκδίδουν και υλοποιούν. Επιπλέον εφαρμόζουν επιλεκτικά νόμους που ίσχυαν, ισχύουν ακόμη και νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν», τονίζει.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 2.000 λειτουργικά κενά διαφόρων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, ενώ δεκάδες είναι τα κενά στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, «αυτά τα κενά δε φροντίζει να τα καλύψει κανένας πολιτικάντης της τρικομματικής κυβέρνησης, κανένας «υπερασπιστής» της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Υπάρχουν εγκεκριμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν ενεργοποιούνται γιατί η πολιτεία δεν καλύπτει τη μετακίνηση του εκπαιδευτικού με αντίστοιχη πρόσληψη αναπληρωτή, παρότι οφείλει να το κάνει σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Αντί γι’ αυτό, ενεργοποιώντας σχετικές διατάξεις, εκφοβίζουν απειλώντας με διοικητικές κυρώσεις τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τους εξαναγκάζουν να καλύπτουν τα κενά με υποχρεωτικές υπερωρίες. Πρόκειται για μια γενική πρόβα για τη συνολική αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών», επισημαίνει και προσθέτει:

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια εφαρμογή νόμου που δε συνάδει καν με το ίδιο το πνεύμα του νομοθέτη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε στην πράξη την εφαρμογή ενός νόμου που ενώ φτιάχτηκε για την αντιμετώπιση ειδικών περιστάσεων, χρησιμοποιείται σα διάταξη εργασιακής νομοθεσίας που επιβάλει την ελαστικοποίηση της εργασίας μας».

Θα αναθεωρήσουν μετά τα Χριστούγεννα

Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών παρά την αντίθεσή τους ανέθεσαν υποχρεωτικές υπερωρίες. Το έπραξαν κατά κύριο λόγο από αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές τους και με τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί με προσλήψεις αναπληρωτών, αναφέρει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Ωστόσο, εάν με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι διαβεβαιώσεις δεν υλοποιηθούν, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών θα επανεξετάσουν τη θέση τους, «αφού η ουσία και το πνεύμα του νόμου περί ανάθεσης υπερωριών παραβιάζεται κατάφωρα».

Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης καλεί τον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση, να προχωρήσουν σε άμεση πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών όπως ο νόμος προβλέπει και επιβάλλει.

Η ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς στα ΠΥΣΔΕ (διορισμένους και αιρετούς) να αρνηθούν «το ρόλο του ενδιάμεσου μιας πολιτικής και διοικητικής δικτατορικής λογικής. Να αξιώσουν, να απαιτήσουν την άμεση κάλυψη των διδακτικών κενών με αναθέσεις σε αναπληρωτές (πλήρους ή μειωμένου ωραρίου) όπως ο νόμος προβλέπει. Τους υπενθυμίζουμε ότι πάντα υπάρχει ο έντιμος δρόμος της παραίτησης. Γιατί επιτέλους, πολιτεία και διοίκηση, αντί να συμπεριφέρονται ως Πόντιοι Πιλάτοι και αυτοδιορισμένοι κριτές, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

(πηγή: almyrosinfo.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399