Οι δασκάλες έσωσαν τα παιδιά στην Οκλαχόμα

Σχολεία και δεκάδες κατοικίες της πόλης Μουρ στην Οκλαχόμα κατέρρευσαν από ισχυρό ανεμοστρόβιλο

Απίστευτες ιστορίες ηρωισμού αποκαλύφθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας στην Οκλαχόμα, ώρες αφότου ένας πανίσχυρος ανεμοστρόβιλος χτύπησε τη μικρή πόλη Μουρ, λίγο έξω από την πρωτεύουσα, ισοπεδώνοντας δύο δημοτικά σχολεία, ένα νοσοκομείο και δεκάδες σπίτια και οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπους. Δεκάδες παιδιά σώθηκαν χάρη στην προνοητικότητα της δασκάλας τους, που τα φυγάδευσε στην τουαλέτα και τα προστάτευσε με το σώμα της από τη μανία του αέρα. Ενώ η οροφή κατέρρεε, η δασκάλα άκουγε μόνο τη φωνή του μαθητή της: «Σ’ αγαπώ. Σ’ αγαπώ. Σε παρακαλώ, μην πεθάνεις μαζί μου». Στον κεντρικό διάδρομο του ίδιου σχολείου, μία άλλη δασκάλα βρέθηκε νεκρή, καταπλακωμένη από ένα αυτοκίνητο. Ο διασώστης που τη βρήκε αποκάλυψε πως κάτω από το πτώμα της βρέθηκαν τρία μικρά παιδιά. «Καλή δουλειά, δασκάλα», σχολίασε με δάκρυα στα μάτια.

ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ’99. Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο της 3ης Μαΐου 1999, που σκότωσε περισσότερους από 40 ανθρώπους, ο εφιάλτης επέστρεψε προχθές το απόγευμα στην Πόλη της Οκλαχόμα. Η μοναδική «καλή» είδηση χθες το μεσημέρι, έπειτα από μία αγωνιώδη νύχτα διάσωσης, ήταν ο νέος, μικρότερος απολογισμός των νεκρών από 51 σε 24. Ανάμεσά τους τουλάχιστον εννέα παιδιά. Εν αναμονή μιας νέας επιδείνωσης του καιρού, με θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες και χαλάζι – μεγέθους μεγαλύτερου ακόμη και από μπάλες του μπέιζμπολ – ο αμερικανός Πρόεδρος διέταξε να αποσταλεί αμέσως ομοσπονδιακή βοήθεια στην Οκλαχόμα και διαβεβαίωσε τους πολίτες του Μουρ ότι «η χώρα τους θα παραμείνει δίπλα τους για όσο χρειαστεί».

«Έχουμε καλά νέα. Ο αριθμός των νεκρών αυτή τη στιγμή είναι 24» δήλωσε χθες το μεσημέρι η Εϊμι Ελιοτ, αξιωματούχος του Γραφείου του Ιατροδικαστή της Πόλης της Οκλαχόμα. «Ο προηγούμενος απολογισμός ενδέχεται να ήταν αποτέλεσμα διπλής καταμέτρησης. Επικρατούσε χάος», εξήγησε η Έλιοτ, τονίζοντας ωστόσο πως όσο οι ώρες περνούν είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλοι νεκροί κάτω από τα συντρίμμια. Έως χθες το βράδυ, πάντως, πυροσβέστες από δεκάδες τμήματα της Οκλαχόμα και διασώστες από άλλες πολιτείες συνέχιζαν να κάνουν το «θαύμα» τους κάτω από τους τόνους τσιμέντου που άφησε πίσω του ο φονικός ανεμοστρόβιλος. «Σήκωναν τους τοίχους και τραβούσαν τα παιδιά κάτω από τους ογκόλιθους χωρίς ίχνος γρατζουνιάς», δήλωνε χθες από την περιοχή όπου κατέρρευσε το δημοτικό σχολείο Πλάζα Τάουερς ο υπαξιωματικός της Αστυνομίας της Οκλαχόμα Τζέρεμι Λιούις. Σε κάθε περίπτωση, το Μουρ μετρά εκατοντάδες τραυματίες – περισσότερους από 240, εκ των οποίων τουλάχιστον 60 παιδιά. Ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε τη Δευτέρα στις 2.56 μ.μ. τοπική ώρα, ακριβώς 16 λεπτά μετά την πρώτη προειδοποίηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με την Κέλι Πιρτλ, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας, οι προειδοποιήσεις για αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα γίνονται κατά μέσο όρο 8 με 10 λεπτά νωρίτερα. Οι κάτοικοι του Μουρ όμως ήξεραν πολύ νωρίτερα για την έλευση του ανεμοστρόβιλου. Την προηγουμένη δύο μικρότερης δύναμης ανεμοστρόβιλοι είχαν χτυπήσει το μετρό της πόλης, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι μετεωρολόγοι έκρουαν την Κυριακή τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα χειρότερα έρχονται. Και είχαν δίκιο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4! Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για «έναν από τους πιο καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους στην Ιστορία». Αρκετοί κάτοικοι του Μουρ και τοπικά μέσα ενημέρωσης τον συγκρίνουν με εκείνον του 1999 και εκτιμούν πως ο τωρινός ήταν πιο ισχυρός. Ο επίτροπος Ασφάλειας Ζημιών της Οκλαχόμα εκτίμησε πως το κόστος της υλικής καταστροφής θα ξεπεράσει τα τρία δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο ανεμοστρόβιλος της Δευτέρας κατατάσσεται στην κατηγορία 4 της κλίμακας Fujita, η οποία μετρά την ισχύ των ανεμοστρόβιλων από το 0 έως το 5. Οι  άνεμοι έφθασαν τα 320 χλμ. την ώρα και ο ανεμοστρόβιλος βρισκόταν στο έδαφος επί 40 λεπτά. Ο δήμαρχος του Μουρ, Γκλεν Λιούις, περιέγραφε χθες μία πόλη που μοιάζει με ένα απέραντο χωράφι από συντρίμμια. Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής θα διαφανεί κατά τις επόμενες ημέρες.

Σαν ατομική βόμβα!

Η συνολική ενέργεια που απελευθέρωσε ο ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα ήταν από 8 έως 600 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, υποστηρίζουν αμερικανοί μετεωρολόγοι.

(πηγή: Τα Νέα)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399