Ένα σχολείο ανοιχτό στην… κοινωνία

Ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία και με «γέφυρες» σε επιστήμονες, που μπορούν να συμβάλλουν με αλληλεγγύη και εμπράκτως, παρέχοντας τα «φώτα» τους για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, ονειρεύτηκαν και φτιάχνουν οι ίδιοι οι γονείς.

Από φέτος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού – 1ου Ειδικού και 16ου Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην μιζέρια και την εσωστρέφεια της εποχής της κρίσης και να εκμεταλλευτεί, μεταξύ άλλων, τις εθελοντικά προσφερόμενες υπηρεσίες επιστημόνων και ειδικών προς όφελος όλων και με σκοπό την παιδεία μικρών και μεγάλων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρένα Αρχαύλη Τσαταλμπασόγλου: «Το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών μας είναι σε καλά χέρια. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Χρήστος Ιατρούδης και οι διδάσκοντες είναι εκπαιδευτικοί με πείρα, με διάθεση αλλά και με μια ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά μας οπότε απ΄ αυτή την πλευρά μπορούμε να δηλώσουμε τυχεροί. Τι γίνεται όμως με τα θέματα της παιδείας;  Όπως συχνά ακούγεται τελευταία  «τα πάντα είναι θέμα παιδείας», κι΄ αυτή ξεκινά από το σπίτι».

Εδώ έρχεται ο σύλλογος, αναφέρει η ίδια κι εξηγεί: «Ο ρόλος ενός συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είναι πολύτιμος ειδικά όταν ξεπερνά τα τετριμμένα της υλικοτεχνικής συνδρομής. Εμείς θεωρούμε υποχρέωσή μας να προσφέρουμε όχι μόνο υλική βοήθεια αλλά να συνδράμουμε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μέσα από πράξεις που θα έχουν διάρκεια για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουμε  τον κόσμο μέσω της ενημέρωσης. Έτσι παράλληλα με την οργάνωση δραστηριοτήτων για τα παιδιά σκεφτήκαμε να εμπλέξουμε και τους γονείς».

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε την περασμένη Τετάρτη  και η πρώτη παρουσίαση που αφορούσε στο θέμα της σχολικής αποτυχίας. «Η κ. Ειρήνη Δρακοπούλου, ειδική παιδαγωγός στο κέντρο Διάγνωσης – Αποκατάστασης Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, γνωστή επιστήμονας στον χώρο της, δέχτηκε μεγάλη χαρά και εθελοντικά, το τονίζω αυτό, να πραγματοποιήσει μία ομιλία στο σχολείο» σημειώνει η κ. Τσαταλμπασόγλου. Και συνεχίζει: «Μας εξήγησε  το κατά πόσο οι μαθησιακές δυσκολίες, η υπερκινητικότητα η διάσπαση προσοχής ή ο σχολικός εκφοβισμός μπορούν  να ευθύνονται για την σχολική αποτυχία, για το πώς αναγνωρίζονται όλα αυτά και πως αντιμετωπίζονται. Το πείραμα πέτυχε. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και το κοινό που αποτελείτο από γονείς και δασκάλους διψούσε για να μάθει. Απόδειξη ότι αμέσως μετά την εισήγηση, οι ερωτήσεις  ήταν πάρα πολλές και υπήρξαν  γονείς που ζήτησαν η συζήτηση  να επαναληφθεί.  Πράγμα που θα συμβεί».

«Απλά διαφορετικός»

Η επόμενη εκδήλωση – ομιλία, οργανώνεται ήδη από το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Ειδικού Σχολείου Ηρακλείου και θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στα Α.Μ.Ε.Α.

Η διάλεξη  θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δίπλα στα Νεώρια και θα έχει ως τίτλο «Ούτε καλύτερος ούτε χειρότερος απλά διαφορετικός, ανατρέποντας το φαύλο κύκλο των διακρίσεων» Τη συζήτηση ανέλαβαν να οργανώσουν εθελοντικά οι ψυχολόγοι Μαρία Μαρούση και Ευτυχία Μουζακίτη.

Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων: «Αυτή τη στιγμή στο σχολείο τρέχει και άλλο ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με τα εκμάθηση ξένων γλωσσών  για τους γονείς και συγκεκριμένα με τα ιταλικά. Έχω την τιμή να διδάσκω εθελοντικά ένα μικρό τμήμα  ενηλίκων ως καθηγήτρια ιταλικής φιλολογίας, ενός αδικημένου κλάδου που είναι το πρώτο θύμα μιας άτεγκης πολιτικής του υπουργείου παιδείας».

Η ίδια, τέλος, θέλησε να στείλει ένα ακόμη θετικό μήνυμα: « Δεν είναι εποχή για να κλεινόμαστε στους εαυτούς μας και να καταθλιβόμαστε, αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ας γίνει η κρίση μία ευκαιρία για να νιώσουμε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλο και ας αναπτύξουμε  δυνάμεις και δεξιότητες που ενώ τις είχαμε πάντα, δεν τις εκμεταλλευόμασταν. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις, που σιγά – σιγά θα προγραμματίζονται και θα ανακοινώνονται».

(πηγή: cteralive.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399