Αποκρουστικό το σχολείο για 1 στους 3 μαθητές

Ο ένας στους τρεις Έλληνες μαθητές δεν αντλεί ικανοποίηση από το σχολείο, ενώ διαχρονικά αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις σχέσεις με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους. Την ίδια ώρα, ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών εμπλέκεται σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Το 6,4% των μαθητών έχει υποστεί εκφοβισμό και σε ποσοστό 7,5% έχουν εκφοβίσει οι ίδιοι άλλους.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών, η οποία έγινε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής. Στην έρευνα συμμετείχαν 4.141 μαθητές εφηβικής ηλικίας (ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 245 σχολικές μονάδες της χώρας. Τα βασικά ευρήματα δείχνουν τα εξής:

  • Το 63,3% των μαθητών ανέφερε ότι του αρέσει το σχολείο, ενώ το 32,% ότι νιώθει πιεσμένο από το σχολείο. Η πίεση είναι μεγαλύτερη στα κορίτσια (44,5%) συγκριτικά με τα αγόρια (36,6%) και αυξάνεται με την ηλικία τους. Ενδεικτικά, οι 11χρονοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το σχολείο σε ποσοστό 83,9%, ενώ για τους 13χρονους το ποσοστό μειώνεται σε 57,1% και για τους 15χρονους σε 48,9%.
  • Από το 2010 στο 2014 το ποσοστό εφήβων που αναφέρουν ότι υπέστησαν εκφοβισμό μειώνεται από 8,5% σε 6,4%, ενώ το ποσοστό εφήβων που εκφοβίζουν άλλους μειώνεται στο μισό (από 15,8% σε 7,5%).
  • Οι συχνότερες μορφές εκφοβισμού είναι τα λεκτικά πειράγματα (7,8% του συνόλου των μαθητών), τα πειράγματα/χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου (6,6%), η διάδοση ψεμάτων και φημών (4,9%) και ο αποκλεισμός από κοινές παρέες και δραστηριότητες. Η χρήση σωματικής βίας και άλλοι τρόποι εκφοβισμού αναφέρθηκαν σε ποσοστά χαμηλότερα του 2,0%.

(πηγή: imerisia.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399