Σαντορίνη: Σε παραλίες κοιμούνται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί- Σφοδρές διαμαρτυρίες αναπληρωτών στο Δημαρχείο

Η φωτογραφία έχει αναρτηθεί στο Facebook από το προφιλ Eleni Blanda

Η φωτογραφία έχει αναρτηθεί στο Facebook από το προφιλ Eleni Blanda

Απαράδεκτη κατάσταση! Στη Σαντορίνη στοιβάζονται σε πανάκριβα δωμάτια ή κοιμούνται στην παραλία!

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ το 2017 είναι ανήκουστο αλλά αληθινό! Δεκάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που προσλήφθηκαν πριν λίγες μέρες δεν έχουν πού να μείνουν στη Σαντορίνη. Πολλοί κοιμούνται στην παραλία και άλλοι στοιβάζονται στα ελάχιστα πανάκριβα δωμάτια ή σπίτια που βρήκαν!

«Είναι πραγματικά απαράδεκτο! Μετά από τους καλοκαιρινούς μήνες ανεργίας, εκατοντάδες αναπληρωτές φτάνουν αυτές τις μέρες στα διάφορα νησιά και πρέπει να αντιμετωπίσουν το σοβαρό ζήτημα στέγασης και σίτισης, με δεδομένη την οικονομική εξαθλίωσή τους.

Με τα δεδομένα αυτά έφτασαν και στη Σαντορίνη οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές και κει αντιμετώπισαν μια απαράδεκτη κατάσταση. Σε ένα νησί που «βούλιαξε» από τον τουρισμό, οι συνάδελφοι δε βρίσκουν πού να μείνουν και όσοι τυχεροί βρήκαν κάποιο δωμάτιο ή σπίτι  (που σημειωτέον αρκετά από αυτά θα τα πάρουν από 1η Οκτώβρη και μετά και ως τότε….) το ενοίκιο είναι εξοντωτικό! Μιλάμε για γκαρσονιέρες ή δυάρια με ενοίκιο που κυμαίνεται από 350 ως 700 ευρώ! Αλήθεια τι θα φάνε; Πώς θα ζήσουν όταν ο μισθός του αναπληρωτή είναι 850 ευρώ;

Ανάλογα προβλήματα συναντούν και σε άλλα νησιά, π.χ. Μύκονο κλπ. αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΣΑΕΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το Δημαρχείο Σαντορίνης από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ζητάνε την εφαρμογή του νόμου για δωρεάν στέγαση και σίτιση, έπειτα από την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και οργανώθηκε από πρωτοβουλία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στο νησί.

Σε επικοινωνία που είχαμε με μέλη του ΠΣΑΕΠ, αλλά και τον τοπικό σύλλογο μας επιβεβαίωσαν ότι έχουν φτάσει πάνω από 90 αναπληρωτές οι οποίοι είτε ψάχνουν και δεν βρίσκουν σπίτι, είτε βρίσκουν με ενοίκιο άνω των 500€ με αποτέλεσμά να διαμένουν σε πανάκριβα ξενοδοχεία ή να κοιμούνται στην παραλία.

Ο τοπικός σύλλογος εκπαιδευτικών Θήρας, ο οποίος όντας ιδιαίτερα δραστήριος έχει αναδείξει το θέμα πολλάκις, μαζί με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είχαν πολύωρη συζήτηση με τον Δήμαρχο στην οποία αποφασίστηκε να συνταχθεί έγγραφο – αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα ζητά τον περιορισμό της διάρκειας του airbnb, αποκλειστικά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ώστε να μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι του νησιού να ενοικιάσουν σπίτια σε ικανοποιητικές τιμές. Το έγγραφο θα συνταχθεί και θα αποσταλεί άμεσα και αναμένουμε εξελίξεις.

* Ο εκπρόσωπος του ΠΣΑΕΠ που βρέθηκε στο Υπουργείο σήμερα ζήτησε άμεση λύση του προβλήματος και εφαρμογή κι επέκταση του νόμου για όλους τους αναπληρωτές. Η απάντηση που έλαβε για το πρώτο ήταν ότι αποτελεί θέμα αποκλειστικά των Δήμων και δεν μπορεί να εμπλακεί το Υπουργείο Παιδείας και για το δεύτερο ότι εμπλέκονται περισσότερα από ένα Υπουργεία, κάτι το οποίο μόνο ως ικανοποιητική απάντηση δεν λογίζεται.

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.