Αναμόρφωση των πειραματικών σχολείων

Το θεσμό των Πρότυπων – Πειραματικών σχολείων επαναφέρει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την εξέλιξη, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των ικανότερων μαθητών, δίνοντας ξανά τη ευκαιρία σε παιδιά, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ενός ιδιωτικού σχολείου να πραγματοποιήσουν σπουδές υψηλού επιπέδου…

Με τις καινούργιες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας οι μαθητές θα εισάγονται στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια ύστερα από ειδικές εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων, έτσι ώστε να επιλέγονται οι καλύτεροι, με υψηλές μαθησιακές δυνατότητες. Όλα τα Πειραματικά Σχολεία θα συνδεθούν με πανεπιστήμια και ειδικότερα με τα παιδαγωγικά τμήματα. Θα υπάρχει εφαρμογή όλων των νέων προηγμένων εκπαιδευτικών πρακτικών με τη συμμετοχή και των φοιτητών ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, ισχυρίζεται το Υπουργείο Παιδείας.

Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εγγραφής µαθητών «µε αποδεδειγµένα ιδιαίτερες ικανότητες», της δημιουργίας ομίλων μαθητών, που θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα και θα αφορούν γνωστικούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, µε σκοπό τη δηµιουργία πυρήνων αριστείας.

Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου και η θητεία τους θα ανανεώνεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης. Τονίζεται ότι σήμερα λειτουργούν ως πειραματικά περίπου 60 σχολεία. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου τα νέα πειραματικά θα επιλεγούν μεταξύ αυτών των σχολείων, αφού, όμως πρώτα αξιολογηθούν το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχουν.

Μέχρι να αποκτήσουν συγκεκριμένη μορφή οι κυβερνητικές εξαγγελίες, γονείς και εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, όπως στα ανακοινωθέντα περί «ψηφιακού σχολείου», όπου δίνεται η εντύπωση μιας θεοποίησης του διαδραστικού πίνακα (γνωστού ως smart-board) και η υποκατάσταση της ανάγνωσης του βιβλίου και της γραφής και της παιδευτικής σημασίας που έχουν στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των παιδικών δεξιοτήτων και του εγκεφάλου του παιδιού.

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399