Τουλάχιστον 6 εκατ. παιδικές ζωές θα σώζονταν με ένα εμβόλιο

Σε 72 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου

Πάνω από 6 εκατ. παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν και δισεκατομμύρια δολάρια να εξοικονομηθούν αν ήταν ευρύτερα διαθέσιμα εμβόλια σε 72 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έρευνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων.

Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά των ασθενειών όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, η αιμοφιλική γρίπη τύπου Β, η νόσος Hib, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος, η ιλαρά, ο ροταϊός – η πιο συνηθισμένη αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά – είναι κοινή πρακτική στις πλουσιότερες χώρες, αλλά πολλές φτωχές χώρες έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια.

Σε μία σειρά μελετών της ιατρικής επιθεώρησης Health Affairs, ειδικοί της δημόσιας υγείας και επιστήμονες προβλέπουν ότι αν, στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, εμβολιαζόταν το 90% των παιδιών, θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί περισσότερα από 151 δισ. δολάρια σε έξοδα θεραπείας και σε χαμένη παραγωγικότητα. Μέσα σε μια δεκαετία το όφελος θα ήταν 231 δισ. δολάρια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να σωθούν οι ζωές περίπου 6,4 εκατ. παιδιών. Ωστόσο, μία από τις έρευνες που διεξήχθη από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φτωχές χώρες θα πιέζονταν πολύ να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις για την επέκταση των προγραμμάτων εμβολιασμού χωρίς την βοήθεια δωρητών.

“Χωρίς σημαντική βοήθεια από διεθνείς δωρητές, οι φτωχότερες χώρες θα πιεστούν πολύ για να καταβάλουν το απαραίτητο αντίτιμο, ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά με εμβόλια που θα σώσουν τη ζωή τους,” δήλωσε μία από τις συγγραφείς της έρευνας, η Ελεν Σαξενιάν του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων στην Ουάσινγκτον .

Οι έρευνες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Health Affairs χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα υγείας σε φτωχές χώρες, ενώ χρηματοδοτεί και την GAVI.

Πολλές γνωστές φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα μειώσουν ορισμένες από τις τιμές των εμβολίων που πωλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις προμήθειές τους μέσω της GAVI.

Τα εμβόλια για ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε τρία με πέντε χρόνια.

Δύο άλλες έρευνες της Health Affairs ανέλυσαν τα πιθανά οφέλη για τα παιδιά στις 72 φτωχές χώρες που υποβάλλονται σε όλους τους συνήθεις εμβολιασμούς συν του εμβολιασμού κατά της ελονοσίας.

Η GAVI υποστηρίζει ότι έχει συμβάλλει στην πρόληψη περισσοτέρων από πέντε εκατομμυρίων θανάτων παιδιών την τελευταία δεκαετία μέσω των προγραμμάτων εμβολιασμού και με τους απαραίτητους πόρους θα συμβάλλει στην πρόληψη άλλων τεσσάρων εκατομμυρίων μέχρι το 2015.

(Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

 

 

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399