Ο άνθρωπος υπεύθυνος για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2011

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ συνέλεξε στοιχεία για τις αλλαγές στο κλίμα τα τελευταία 50 χρόνια

Για πρώτη φορά, επίσημα κυβερνητικά χείλη συνέδεσαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (National Oceanic and Atmospheric Administration-NOAA) εξέδωσε έκθεση στην οποία αποδίδει την πρωτοφανή ξηρασία που έπληξε το Τέξας το 2011 στον ανθρώπινο παράγοντα και ειδικότερα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η έρευνα έλαβε υπόψη της μετεωρολογικά στοιχεία 50 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα της ανθρώπινης επίδρασης πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο επικεφαλής του γραφείου Κλιματικής Αλλαγής της NOAA, Τομ Καρλ δήλωσε πως «τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όχι μόνο στο Τέξας αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου δεν μπορούν να εξηγηθούν με βάση τις φυσικές μεταβολές μόνο, διότι είναι πολύ σπάνια και ασυνήθη».

Εκτός από το Τέξας, η NOAA χαρακτήρισε το 2011 ως έτος ακραίων φαινομένων, καθώς εξαιτίας του Λα Νίνια εκδηλώθηκαν επτά ανεμοστρόβιλοι που προκάλεσαν καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική Ήπειρο, πολλοί τυφώνες στο Βόρειο Ατλαντικό, πρωτοφανείς πλημμύρες στην Αυστραλία και εκτεταμένες ξηρασίες στην Ανατολική Αφρική.

Παρότι το Λα Νίνια χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα κρύες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον Ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό, το 2011 συνοδεύτηκε από πολύ υψηλές θερμοκρασίες γεγονός που αποδίδεται στον άνθρωπο.

Υπενθυμίζεται πως σε αντίστοιχα συμπεράσματα είχε καταλήξει έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή( Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) που υποστήριζε ότι καύσωνες, τυφώνες, πλημμύρες και ξηρασίες θα ενταθούν τον επόμενο αιώνα.

(πηγή: 24h NewsRoom)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399