«Καμπανάκι» για τις ασθένειες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, έχει ρίξει το επίπεδο της νοσοκομειακής φροντίδας δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών.

Συγκεκριμένα, ο Μαρκ Σπρένγκερ δηλώνει ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το «ψαλίδι» στη χρηματοδότηση και η μείωση προσωπικού δυσκολεύουν τη σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.

«Είδα μέρη όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών όπως τα γάντια, οι ποδιές και τα πανάκια με οινόπνευμα», είπε ο Μαρκ Σπρένγκερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον ιό του HIV, έπειτα από την προειδοποίηση του Κέντρου για εξάπλωση της επιδημίας, αλλά και στις πολυανθεκτικές λοιμώξεις.

Ο Σπρέγκερ επισημαίνει ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό και πριν την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χρήση αντιβιοτικών, ωστόσο η κατάσταση πια λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, επιστημονικός υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δηλώνει στο Reuters: «Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στις αποφάσεις τους για το τι πρέπει να κοπεί και τι να μείνει. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που θα αυξήσει αντί να περιορίσει το κόστος».

Το πρακτορείο τονίζει ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά είδη, όπως βαμβάκι και καθετήρες μέχρι και υποστρώματα κρεβατιών.

(πηγή: attikipress.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399