Το διαδίκτυο είναι εθισμός! Μελέτες το συγκρίνουν με το κάπνισμα

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο στις ΗΠΑ θεωρείται πιο διαδεδομένος ακόμα κι από τον αλκοολισμό, ενώ εγείρεται το ερώτημα για το αν θα πρέπει να χαρακτηριστεί επίσημα ως ψυχική ασθένεια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα πρωτότυπο σχεδιάγραμμα που συγκρίνει τον εθισμό στο διαδίκτυο με το κάπνισμα.

Η εταιρία Iconic Displays πραγματοποίησε μία έρευνα η οποία έδειξε ότι το 60% των ανθρώπων δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι χωρίς να έχουν πρόσβαση σε WiFi για περισσότερο από μία ημέρα, ενώ το 75% δήλωσε ότι μια εβδομάδα χωρίς Wi-Fi θα τους κάνει πιο ευερέθιστους και νευρικούς απ’ ότι μία εβδομάδα χωρίς καφέ.

Η εκτεταμένη συνδεσιμότητα έχει ανατρέψει τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν, παραμένουν οργανωμένοι, ενημερώνονται, δουλεύουν και σπουδάζουν. Ωστόσο, υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά σε αυτή την ιστορία.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι επισήμως γνωστός ως Διαταραχή Χρήσης του Διαδικτύου (IUD) και έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά άλλων εξαρτήσεων όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα τυχερά παιχνίδια, ενώ ο εξαρτημένος συχνά δεν είναι σε θέση να ελέγχει τις παρορμήσεις τους, με τρόπο που είναι καταστροφικός για άλλους τομείς της ζωής του.

Ας δούμε στο σχεδιάγραμμα της Iconic Displays σε ποιο βαθμό είναι ανησυχητικός ο εθισμός στο διαδίκτυο.

30% των ερωτηθέντων δε μπορούν να βγουν από το σπίτι χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο για περισσότερο από μία ώρα

60% των ερωτηθέντων δε μπορούν να βγουν από το σπίτι χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο για περισσότερο από μία ημέρα

39% των ερωτηθέντων θα παρατούσαν τον καφέ και όχι το ίντερνετ αν ήταν αναγκασμένοι να διαλέξουν μόνο ένα από τα δύο, ενώ ένα 43% θα επέλεγε να ζήσει χωρίς σοκολάτα αντίστοιχα.

44% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν επαφή με τους συγγενείς τους αν δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Τέλος, ένα συντριπτικό 75% δήλωσε ότι μία βδομάδα χωρίς διαδίκτυο θα τους προκαλούσε μεγαλύτερο εκνευρισμό απ’ ότι μία εβδομάδα χωρίς καφέ.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι τόσο σημαντική, ώστε μέχρι το 2014 υπολογίζεται να υπάρχουν περισσότερα από 1.200 αεροπλάνα που θα προσφέρουν wi-fi κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το σχεδιάγραμμα επισημαίνει επίσης ότι το ασύρματο δίκτυο στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροϋπερευαισθησία, με ένα 3%-8% του ανεπτυγμένου κόσμου να παρουσιάζει ήδη τα πρώτα συμπτώματα, όπως μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, κούραση και ναυτία, όταν βρίσκονται σε χώρο με ασύρματο ίντερνετ.

(πηγή: techit.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399