Ανεξέλεγκτη η πύρινη κόλαση που καίει σε 13 Πολιτείες των ΗΠΑ

Bootleg Fire Incident Command via AP

Bootleg Fire Incident Command via AP

Για ένατη συναπτή μέρα μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στις δυτικές ΗΠΑ, ενώ ένας πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος της Καλιφόρνιας, ο οποίος ευθυνόταν ήδη για την πιο φονική πυρκαγιά που έχει αντιμετωπίσει η πολιτεία, κατηγορείται για το ξέσπασμα μιας από τις 80 μεγάλες φωτιές.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα στη σύγχρονη ιστορία του Όρεγκον και εκτείνεται σε 13 Πολιτείες της χώρας, έχοντας αποτεφρώσει περισσότερα από 1,1 εκατ. στρέμματα.

Οι πυροσβέστες ανησυχούν κυρίως για την πυρκαγιά Τάμαρακ, η οποία επεκτάθηκε ξαφνικά νότια της λίμνης Τάχο, στα σύνορα μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδας. Στο Όρεγκον προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά Μπούτλεγκ, η έκταση της οποίας είναι ήδη μεγαλύτερη από ολόκληρη την πόλη του Λος Άντζελες.

Κοντά σε εκκένωση όλο το Όρεγκον

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους αρκετών χωριών να φύγουν από τα σπίτια του ζήτησαν να κλείσει μέρος του μονοπατιού πεζοπορίας Pacific Crest Trail. Τοπικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του Όρεγκον θα πρέπει να προετοιμαστούν για εκκένωση. Περίπου 20.000 άτομα, πυροσβέστες και μέλη της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες. Εργάζονται νυχθημερόν, διαβεβαίωσε ο Τζόι Χέσελ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των πυρκαγιών στην  περιοχή.

«Η πυρκαγιά αυτή είναι πράγματι μάστιγα και προετοιμαζόμαστε για μια έντονη μάχη» τις προσεχείς ημέρες, σημείωσε ο ίδιος, καθώς οι προβλέψεις για θύελλες, σε μια εξαιρετικά θερμή περίοδο με ξηρασία και ισχυρούς ανέμους, αναμένεται να καταστήσουν το έργο της κατάσβεσης ακόμη πιο δύσκολο.

Το μέτωπο απειλεί επίσης το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Καλιφόρνια και οι αρχές θέλουν με κάθε τίμημα να αποφύγουν να βυθιστούν στο σκοτάδι εκατομμύρια άνθρωποι, όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές, όταν το δίκτυο δέχθηκε μεγάλες πιέσεις.

«Βιώνουμε εξαιρετικά ξηρές συνθήκες με θερμοκρασίες ρεκόρ σε σχεδόν ρεκόρ. Οι συνθήκες στο έδαφος που οφείλονται εν μέρει στην ιστορική ξηρασία έχουν επιταχύνει την επέλαση της φωτιάς» δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρήσεων.

Ελαττωματικές γραμμές ηλεκτροδότησης

Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια, h Pacific Gas and Electric (PG&E), κατηγορείται ότι ευθύνεται για ένα μέτωπα, την πυρκαγιά Ντίξι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα.

Η εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είχε ήδη παραδεχτεί την ενοχή της για την πρόκληση της πιο φονικής πυρκαγιάς στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνιας, λόγω ελαττωματικών γραμμών, πολύ κοντά στην περιοχή, στην οποία η Ντίξι σπέρνει τώρα το χάος.

Η PG&E, η οποία έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι βάζει τα κέρδη και τους μετόχους της πάνω από την δημόσια ασφάλεια, με ξεπερασμένες εγκαταστάσεις και επανειλημμένες ελλείψεις στην συντήρηση και την εκκαθάριση των γραμμών της υψηλής τάσης.

Η πυρκαγιά Καμπ το 2018 είχε σβήσει σχεδόν από τον χάρτη την μικρή πόλη Πάρανταϊζ και είχε προκαλέσει τον θάνατο 86 ανθρώπων.

Στον Καναδά, η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, στο δυτικό τμήμα της χώρας, συνεχίζει να αντιμετωπίζει περίπου 300 δασικές πυρκαγιές στο έδαφός της. Εντολή εκκένωσης δόθηκε στους κατοίκους περισσότερων από 2.500 σπιτιών, ενώ έχει εκδοθεί συναγερμός για εκκένωση άλλων 15.500 κατοικιών, χωρίς ωστόσο προς το παρόν οι κάτοικοί τους να υποχρεούνται να τις εγκαταλείψουν.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399