Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει το μέγεθος των ζώων

Συντάκτης: Πάνος Τσιμπούκης

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά πολλών ζώων αλλάζουν με γρήγορο ρυθμό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

allazei_megethos_zoonΤα ζώα προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή αλλάζοντας το μέγεθος τμημάτων του σώματός τους. Σύμφωνα με επισκόπηση ερευνητών η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Trends in Ecology and Evolution, οι μορφολογικές αλλαγές του σώματος βοηθούν μερικά ζώα να ρυθμίσουν καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματός τους και να προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τέτοιου είδους προσαρμογές έχουν καταγραφεί εδώ και πολύ καιρό. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη από το 1877 έχει διατυπωθεί ο κανόνας του Άλεν, σύμφωνα με τον οποίο το μέγεθος τμημάτων του σώματος (όπως τα άκρα ή το ράμφος) πολλών ομοιόθερμων ζώων βρίσκεται σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία η οποία επικρατεί στον τόπο στον οποίο τα ζώα προσαρμόστηκαν. Αυτό συμβάλλει στην πιο αποδοτική ανταλλαγή θερμότητας με το περιβάλλον κι ως εκ τούτου στην πιο αποδοτική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση, ο ρυθμός με τον οποίο παρατηρούνται πλέον οι αλλαγές αυτές είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ανέμεναν οι επιστήμονες. «Εδώ και πολύ καιρό αναγνωρίζουμε ότι τα ζώα προσαρμόζονται στις αλλαγές του κλίματος, ωστόσο αυτό συμβαίνει σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες εξελικτικές περιόδους», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις της η πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης Σάρα Ράιντινκ.

Ποια ζώα επηρεάζονται

Οι αλλαγές στο μέγεθος τμημάτων του σώματος παρατηρείται έντονα στα πουλιά. Ενδεικτικά,  το μέγεθος του ράμφους αρκετών ειδών παπαγάλων της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 4-10% από το 1871 μέχρι σήμερα, κάτι το οποίο συσχετίζεται με την ετήσια θερμοκρασία που επικρατεί στις συγκεκριμένες περιοχές. Αλλαγή η οποία συσχετίζεται με την κλιματική αλλαγή παρατηρείται και στο ράμφος συγκεκριμένων πουλιών της Βόρειας Αμερικής, ενώ διάφορα είδη θηλαστικών δεν εξαιρούνται από τη λίστα των ζώων τα οποία επηρεάζονται: ερευνητές έχουν καταγράψει αύξηση στο μέγεθος της ουράς των δασοποντικών, ενώ στην περίπτωση μυγαλών του είδους Sorex cinereus αυξήθηκε το μέγεθος τόσο της ουράς όσο και των ποδιών.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό μίας απολύτως συγκεκριμένης αιτίας η οποία οδηγεί στην αλλαγή του μεγέθους τμημάτων του σώματος. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές έχουν παρατηρηθεί σε πολλές διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές οι οποίες έχουν λίγα κοινά χαρακτηριστικά πέρα από το γεγονός ότι επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να συσχετίσουν με πολύ μεγάλη πιθανότητα την αλλαγή του κλίματος με τις μορφολογικές αλλαγές του σώματος των ζώων.

Οι ερευνητές τώρα αποσκοπούν να μελετήσουν με μεθόδους τριδιάστατης απεικόνισης δείγματα αυστραλιανών πουλιών τα οποία έχουν συλλεχθεί σε μουσεία. Αυτό θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα ποια είδη πουλιών προσαρμόζουν το σώμα τους εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και με ποιον τρόπο ακριβώς συμβαίνει αυτό.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399