Τα 6 απλά πράγματα που κάνει κορυφαίος καρδιολόγος για την καρδιά του

Συντάκτης: Νίκη Μπάκουλη

Ο Dr. Hugh Calkins, καθηγητής καρδιολογίας στη δεύτερη καλύτερη ιατρική σχολή των ΗΠΑ, Johns Hopkins Medicine αποκάλυψε τη ρουτίνα των 6 βημάτων που έχει, για να φροντίζει την καρδιά του.

Τα 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα, συν δυο προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης βοηθούν την καρδιά μας να κάνει τη δουλειά της.  ISTOCK

Τα 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα, συν δυο προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης βοηθούν την καρδιά μας να κάνει τη δουλειά της. ISTOCK

Το Johns Hopkins Medicine βρίσκεται στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη καλύτερη ιατρική σχολή της χώρας –στο Νο1 είναι αυτή του Harvard.

. Το δε, νοσοκομείο του (Johns Hopkins) θεωρείται εκ των μεγαλύτερων του είδους και των ιατρικών ιδρυμάτων του πλανήτη. Επί 32 συναπτά έτη είναι στα 5 κορυφαία στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Ο Dr. Hugh Calkins είναι καθηγητής καρδιολογίας σε αυτό το ίδρυμα και μίλησε στους New York Times για τα 6 πράγματα που κάνει, ώστε να κρατά σε ‘φόρμα’ την καρδιά του.

Έχει σωματική δραστηριότητα

“Η τακτική άσκηση ενισχύει τον καρδιακό μυ, ο οποίος βοηθά το όργανο να ‘στέλνει’ αίμα στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο σώμα”. Ο 66χρονος καρδιολόγος κολυμπά πέντε φορές την εβδομάδα (45 λεπτά έκαστη), ενώ τρεις φορές κάθε εβδομάδα κάνει ελλειπτικό για 30 λεπτά. Στη ρουτίνα του προσθέτει και τις βόλτες με τον σκύλο του, κάθε βράδυ.

Εξηγεί ωστόσο, πως δεν χρειάζεται να κάνουμε όλα αυτά για να φροντίζουμε την καρδιά μας. “Ένας ενήλικας πρέπει να κάνει τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα, συν δυο προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης”.

Στις προτεραιότητες του είναι ο ύπνος

“Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2” για αυτό και ο Dr. Calkins φροντίζει ώστε να κοιμάται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.

Δεν καπνίζει, πίνει λίγο αλκοόλ και πολύ καφέ

“Το κάπνισμα είναι μια κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων” για αυτό και δεν το έχει στη ζωή του. “Το αλκοόλ επίσης, δεν είναι καλό για την καρδιά”, ωστόσο είναι άνθρωπος που κοινωνικοποιείται και άρα θα πιει ένα ποτήρι, αλλά όχι κάθε μέρα. “Από ένα έως 3 την εβδομάδα”.

Σε ό,τι αφορά την καφεΐνη “καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει πως είναι κακή για την καρδιά” και για αυτό πίνει αρκετές ποσότητες.

Παρακολουθεί την αρτηριακή του πίεση

Ο 66χρονος καθηγητής ιατρικής ελέγχει την αρτηριακή του πίεση περίπου μία φορά το μήνα. Εάν αρχίσει να παρουσιάζει τάσεις πάνω από τα κανονικά επίπεδα “μπορεί να είναι σημάδι για να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Δεν χρειάζεται όλοι να παρακολουθούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο την πίεση μας, εν τούτοις μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε τυχόν προβλήματα υγείας στην καρδιά -και δη εάν διατρέχουμε υψηλό κίνδυνο”.

Χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για να παρακολουθεί τι τρώει

“Η μέτρηση θερμίδων δεν είναι χρήσιμη ή ακόμη και δεν συνιστάται για όλους” λέει ο Dr. Calkins, πριν προσθέσει πως του αρέσει να παρακολουθεί τι και πόσο τρώει, για να διασφαλίσει ότι ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

Αποφεύγει να καταναλώνει περισσότερες από 2.000 θερμίδες την ημέρα για να αποτρέψει την αύξηση βάρους, που με τη σειρά της, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Παίρνει τα φάρμακα που χρειάζεται

Ο ειδικός τονίζει πως “υπάρχουν ορισμένα προβλήματα υγείας της καρδιάς που δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής” και ως εκ τούτου χρειάζεται ειδική φαρμακευτική αγωγή. Που δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ή να αποφεύγουμε, αν θέλουμε το καλό μας.

Με φάρμακα τακτοποιεί την υψηλή χοληστερόλη

“Για να μειώσω την υψηλή χοληστερόλη παίρνω φάρμακα με στατίνες” εξηγεί ο γιατρός που ενθαρρύνει όσους έχουν ανάλογο θέμα, να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους σχετικά με τα φάρμακα που είναι κατάλληλα για αυτούς.

(Πηγή: news247.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399