Υπήρξαν προειδοποιητικά σημάδια πριν τον σεισμό της Ιαπωνίας. Όμως δεν τα αντιλήφθηκε κανείς

 

Ομάδα Ρώσων και Αμερικανών επιστημόνων ισχυρίζεται ότι πριν από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είχαν προηγηθεί σημάδια έντονων ατμοσφαιρικών αλλαγών κοντά και πάνω από το επίκεντρο του σεισμού. Αυτή η διαπίστωση έρχεται να προστεθεί σε σημαντικές έρευνες που διεξάγονται πάνω από μια δεκαετία και που αφορούν τις έντονες αλλαγές που προκαλούνται από σημαντικές σεισμικές δονήσεις τόσο στον φλοιό της Γης, όσο και μέχρι σε αρκετά ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Επιστημονικές ομάδες εργασίας στη Νότια Καλιφόρνια, το Μaryland, αλλά και από αρκετά Ρωσικά επιστημονικά ιδρύματα σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι καταγράφηκε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας πάνω από το επίκεντρο του σεισμού. Ο ερευνητής της NASA Dimitar Ouzounov υποστηρίζει ότι μια εβδομάδα πριν τη φοβερή σεισμική δόνηση (πριν την 11η Μαρτίου 2011) η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα πάνω από το Tohoku άρχισε να ανεβαίνει απότομα. Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε λίγες ώρες πριν τον σεισμό. Αυξήθηκε επίσης η συγκέντρωση ηλεκτρονίων στην ιονόσφαιρα με τη μέγιστη τιμή της να παρατηρείται 3 ημέρες πριν το τσουνάμι. Σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα ερευνητή, οι αναπάντεχες αυτές αλλαγές που καταγράφηκαν στην Ιαπωνία μπορεί να θεωρηθούν  σαν προγνωστικά σημάδια μιας επερχόμενης καταστροφής. Ανάλογα στοιχεία υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας καταγράφηκαν από δορυφόρο πριν από τον σεισμό στην Αϊτή.

Τέτοιες παρατηρήσεις μπορούν να οδηγήσουν στην εκτίμηση ότι οι διεργασίες που συντελούνται κατά την προσεισμική περίοδο στα έγκατα της Γης επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και την ιονόσφαιρα,  με πιο συγκεκριμένη εκδήλωση την απελευθέρωση ραδιενεργού αερίου ραδόνιου που προκαλεί ιονισμό του αέρα. Έτσι προκαλείται και η δημιουργία υγρών ατμών και αύξηση της θερμοκρασίας που μπορεί να καταγραφεί από δορυφόρους.

 

(πηγή: KQED News)

 

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399