Σημείωμα του εκδότη

Οι καλλικάντζαροι

 

Μικροί Μεγάλοι μου Φίλοι,

Η λαϊκή μας παράδοση θέλει τους καλλικάντζαρους να είναι κάποια δαιμονικά όντα, που παρουσιάζονται στη γη την παραμονή των Χριστουγέννων και παιδεύουν τους ανθρώπους μέχρι τα Θεοφάνεια. Τότε, αφού αγιαστούν τα νερά, όλα πάλι γίνονται ήρεμα, μέλι-γάλα. Οι καλλικάντζαροι εξαφανίζονται για να ξαναεπελάσουν του χρόνου. Λέγεται μάλιστα, ότι κινούνται ολόκληρο το χρόνο ύπουλα, κάτω από τη γη, προσπαθώντας με τσεκούρια και πριόνια να κόψουν το δέντρο που την στηρίζει. Κόβουν-κόβουν, μέχρι που να είναι το δέντρο σχεδόν έτοιμο να γκρεμιστεί από μόνο του και μαζί του ο κόσμος ολόκληρος. Τελικά, δυστυχώς γι’ αυτούς, την τελευταία στιγμή έρχονται πάλι τα Χριστούγεννα και τα σχέδιά τους ναυαγούν. Ωστόσο, δεν το βάζουν κάτω και ξαναπροσπαθούν την επόμενη χρονιά.

Πάντοτε τα παιδιά άκουγαν με τεντωμένα μάτια και αυτιά διηγήσεις για τους καλλικάντζαρους από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους. Στο τέλος μισοτρομαγμένα ρωτούσαν:

-Είναι αλήθεια, υπάρχουν πράγματι καλλικάτζαροι;

Η απάντηση καθυσυχαστική:

-Φυσικά και όχι. Όλα αυτά είναι παραμύθια!

Κι όμως, η αλήθεια είναι πως καλλικάντζαροι υπήρχαν και υπάρχουν. Έχουν μορφή ανθρώπου, τους ξέρουμε πολύ καλά και το μοναδικό ψέμα είναι το ότι δήθεν σκορπίζονται απλά με τον αγιασμό των Θεοφανείων.

Μικροί Μεγάλοι μου Φίλοι,

Το 2010 σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Ερευνών (ΕΚΚΕ) στη χώρα μας 500.000 παιδιά (δηλαδή 1 στα 5) ηλικίας από 0 έως 17 ετών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι ολοφάνερο ότι μέσα στο 2012 οι αριθμοί θα είναι πολύ πιο σκληροί. Ας μη μιλήσουμε για την φτώχεια σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, που λειτουργούν χάριν στην αυταπάρνηση των δασκάλων και το συμπληρωματικό ξεζούμισμα των γονιών. Αρκετά μέσα στο κρύο και χωρίς τα απαραίτητα βιβλία (31 Δεκέμβρη -το κλείσιμο του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων -ΟΕΔΒ). Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που πρόσφατα δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα στο 2011 πεντακόσιες χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα, αφού δεν έχουν ανάμεσά τους ούτε ένα εργαζόμενο μέλος! Τέλος, σύμφωνα με υπολογισμούς της οργάνωσης στήριξης των αστέγων «Κλίμακα», στην Ελλάδα ζουν αυτή την στιγμή ανάμεσά μας παραπεταμένοι περίπου 22.000 άστεγοι. Αξίζει να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε λίγο στο μυαλουδάκι μας το τελευταίο αυτό νούμερο: 22.000 άστεγοι συμπολίτες μας! Εάν τους φανταστούμε όλους μαζί συγκεντρωμένους, θα μπορούσαν να έχουν αποκλείσει τους κεντρικούς δρόμους είτε της Αθήνας, είτε της συμπρωτεύουσάς μας -της Θεσσαλονίκης. Μόνο οι άστεγοι! Και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της ανηφόρας. Από την τηλεόραση καθημερινά μαθαίνουμε ότι η σωτηρία μας, σαν κι αυτή που βιώνουμε (σημείωση: το σωστό είναι η σωτηρία τους και η δυστυχία μας), θα κρατήσει δεκαετίες!

Μην μου πείτε ότι πιστεύετε ακόμα πως καλλικάντζαροι υπάρχουν μόνο στα παραμύθια! Ασφαλώς όχι. Άλλωστε τους βλέπουμε τόσα χρόνια, πότε με τα θεατρινίστικά τους δάκρυα και τις δήθεν «πατριωτικές» κραυγές και πότε με το χαιρέκακο χαμόγελο, να προσπαθούν να μας «σώσουν» από τα χειρότερα. Τρομοκρατώντας μας, ποδηγετώντας μας και αφοπλίζοντάς μας.

Φτάσανε στο σημείο να δολοφονούν ότι πιο ζεστό, ότι πιο πολύτιμο έχουμε, ακόμα και τις ίδιες τις ευχές προς στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μας τις σκότωσαν κι αυτές. Πώς να ευχηθούμε στις γιορτινές αυτές μέρες «ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!», «Καλή χρονιά!» όταν ξέρουμε ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι πολύ χειρότερη! Τι περισσότερο πια να μας κάνουν;

Μικροί Μεγάλοι μου Φίλοι,

Οι καλλικάντζαροι είναι όλοι αυτοί οι ταγοί της κρατικής εξουσίας, που έχουν οδηγήσει την χώρα και τη ζωή μας στην βαθειά κρίση. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τα διαγγέλματα σωτηρίας από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τις εφημερίδες. Οι καλλικάντζαροι είναι οι επαγγελματίες στρεβλωτές της ενημέρωσης του κόσμου, οι παραγωγοί του πανικού. Οι καλλικάντζαροι είναι όσοι εκβιάζουν και βιάζουν τους απλούς ανθρώπους. Αρχικαλλικάντζαροι είναι εκείνοι που παραμένουν αθέατοι μέσα στο υπέδαφος και δεν ανεβαίνουν στην επιφάνεια ούτε τα Χριστούγεννα. Αυτοί είναι ακόμα πιο δυνατοί, γιατί δίνουν τα προστάγματα και κατευθύνουν τους καλλικάντζαρους. Είναι αυτοί που τους εξουσιάζουν.

Θα συμφωνήσετε λοιπόν, πως για να αντιμετωπιστούν τόσοι και τέτοιοι καλλικάντζαροι δεν φτάνει ο αγιασμός των νερών στη γιορτή των Φώτων. Οι καλλικάντζαροι, αν και δείχνουν παντοδύναμοι, γίνονται πραγματικά ανυπεράσπιστοι όταν πάψουμε να τους φοβόμαστε. Όταν γίνουν όλα τα παιδιά μια μεγάλη παρέα. Όταν οι απλοί και διαφορετικοί άνθρωποι της δουλειάς γίνουν μια ζεστή γειτονιά. Όταν αρχίσει ο ένας να νιώθει ολόψυχα τον πόνο του διπλανού και να τον κάνει δικό του. Όταν, για να επιτεθούν στον δίπλα πρέπει πρώτα να περάσουν από μένα. Όταν εσείς τα παιδιά ακολουθήσετε το δικό σας όνειρο και ξεκόψετε από κάθε ένοχη αρρωστημένη αντίληψη αδράνειας, βολέματος και ενσωμάτωσης εμάς των μεγάλων.

Μικροί Μεγάλοι μου Φίλοι,

Δεν μπορώ να σας ευχηθώ καλή χρονιά, γιατί δεν θα ήμουν παρά ένας κοινός ψεύτης. Θέλω όμως από καρδιάς να σας ευχηθώ δύναμη και πείσμα, για να διατηρήσετε ανέγγιχτα τα πιο γλυκά σας όνειρα και να τα κάνετε ζωή, γιατί το αξίζετε και πάνω απ’ όλα, μπορείτε. Τότε θα τρίβουν τα σκονισμένα μάτια τους από τα έγκατα της γης τα καλλικατζάρια και τα αρχικαλλικαντζάρια.

Ο φίλος σας

Γιάννης Σαράντης

 

Share
This entry was posted in Σημείωμα του εκδότη. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399