Νεόπτωχοι – Η καινούργια κοινωνική ομάδα

Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών καταδεικνύει τις δραματικές αλλαγές στο κοινωνικό προφίλ της χώρας.

Μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας έχει αλλάξει δραματικά. Η ανεργία καλπάζει, 13,2 δισ. ευρώ βγήκαν από τις τσέπες των εργαζομένων εξαιτίας των περικοπών, το ποσοστό της παιδικής φτώχειας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και μια νέα κοινωνική τάξη κάνει την εμφάνισή της, οι «νέοι φτωχοί».

Αυτή τη διαπίστωση κάνουν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στη μελέτη: «Το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας 2012» την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα». Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του διευθυντής Ερευνών του Κέντρου, Διονύση Μπαλούρδου, ο οποίος τόνισε: «όλοι οι ερευνητές μείναμε έκπληκτοι με το πόσο μεγάλες ήταν οι αλλαγές αυτές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Το νέο κοινωνικό πορτρέτο της ελληνικής κοινωνίας αποκάλυψε και μια νέα κοινωνική ομάδα, αυτή των «νέων φτωχών». Η συγκεκριμένα ομάδα αναφέρεται σε εργαζόμενους-φτωχούς οι οποίοι έχουν κάποια εργασιακή σχέση, ωστόσο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους. Το ποσοστό, βάσει των τελευταίων στοιχείων, φτάνει το 13,8%, ενώ εργαζόμενοι-φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών. Παράλληλα, σε αυτή την ομάδα θα πρέπει, όπως δηλώνει ο κ. Μπαλούρδος, να περιληφθούν οι νέοι ως 24 ετών, «το ποσοστό φτώχιας των οποίων το 2010 έφτασε το 27,8%, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν 23%».

(πηγή: Τα Νέα)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399