Παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν

Μετά την αφαίρεση του διδακτορικού της τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, λόγω λογοκλοπής, η γερμανίδα υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της.

Οι πιέσεις είχαν γίνει αφόρητες για την Ανέτε Σαβάν τις τελευταίες ημέρες. Η αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου από μια υπουργό Παιδείας και Έρευνας εξαιτίας «συστηματικής και συνειδητής λογοκλοπής» στέρησε από την καγκελάριο οποιοδήποτε επιχείρημα για να διατηρήσει στην θέση της την Ανέτε Σαβάν. Η ίδια η πρώην υπουργός δικαιολόγησε την παραίτησή της, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτρέπεται «να βλάψει το αξίωμά της». Επανέλαβε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της ειδικής επιτροπής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ και ευχαρίστησε όλους όσους της συμπαραστάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της τόνισε πως δέχθηκε την παραίτηση της Ανέτε Σαβάν «με βαριά καρδιά».

Γιοχάνα Βάνκα η νέα ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας

Είχε προηγηθεί συνάντηση της καγκελαρίου με την πρώην υπουργό, μετά το πέρας της οποίας η Άγκελα Μέρκελ εξήρε την εξαίρετη δραστηριότητα και τις υπηρεσίες της Ανέτε Σαβάν προς την Επιστήμη και την Εκπαίδευση της Γερμανίας. «Την ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Την Ανέτε Σαβάν θα διαδεχθεί στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας η υπουργός Επιστημών της τοπικής κυβέρνησης της Κάτω Σαξωνίας Γιοχάνα Βάνκα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, στο διδακτορικό της Σαβάν με θέμα «Άτομο και Συνείδηση», που κατέθεσε το 1980, υιοθετούνται σε μεγάλη έκταση κείμενα χωρίς όμως να αναφέρεται η πηγή τους. Επί μήνες η υπουργός Παιδείας υποστήριζε ότι υπάρχουν ενδεχομένως λάθη από απροσεξία, αλλά δεν γίνει καμία προσπάθεια παραπλάνησης ούτε λογοκλοπή. Ας σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο έχει βαθμολογήσει τότε το διδακτορικό της Ανέτε Σαβάν με «άριστα».

(πηγή: dw.de – Ανταπόκριση Σταμάτης Ασημένιος, dpa – Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης, φωτο reuters)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399