Είμαστε χρεωμένοι ακόμη και για το αίμα!

Σταματούν οι Ελβετοί να μας δίνουν ασκούς για μεταγγίσεις

Ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός θα αναγκαστεί να μειώσει κατά το ήμισυ τις μονάδες αίματος που παρέχει στην Ελλάδα λόγω της συσσώρευσης των οφειλόμενων ποσών, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της υπηρεσίας μεταγγίσεων της ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας Tages-Anzeiger.

Καθώς η κρίση χρέους ώθησε την Ελλάδα να αυξήσει τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, οι καθυστερούμενες οφειλές στον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό έφταναν τα 5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4 εκατομμύρια ευρώ) το 2011.

Ο Ρούντολφ Σβάμπε, διευθυντής της υπηρεσίας μεταγγίσεων του ελβετικού Ερυθρού Σταυρού, αναγνώρισε ότι αυτή ήταν μία δύσκολη απόφαση.

«Όμως ένα έλλειμμα πέντε εκατομμυρίων δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους στην οργάνωσή μας», σημείωσε.

Η λήψη της απόφασης αυτής κατέστη κάτι το αναπόφευκτο, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές αυτές καλύπτουν μόνον τα έξοδα διαχείρισης, εργαστηρίου και επιμελητείας, ενώ το ίδιο το αίμα προσφέρεται δωρεάν.

«Επικοινωνήσαμε επομένως με τις ελληνικές αρχές για να βρούμε μια λύση», εξήγησε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις μονάδων αίματος θα μειωθούν σταδιακά από το 2015 για να φτάσουν στο ήμισυ του σημερινού όγκου το 2020.

Παράλληλα ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός θα βοηθήσει την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα ενθαρρύνει τους Έλληνες πολίτες να δίνουν πιο συχνά αίμα.

Ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι οι Έλληνες ασθενείς δεν θα μείνουν χωρίς αίμα, έδωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου αιμοδοσίας, Λεωνίδας Ανωμερίτης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, υποστηρίζοντας ότι  η Ελληνική Πολιτεία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και πληρώνει άμεσα τις περίπου 30 χιλιάδες φιάλες αίματος που παίρνει ετησίως από την Έλβετία.

(πηγές: nocomments.gr, capitalhealth.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.