Μια γενιά εξαρτημένη από τα social media

Η ταινία “The Social Media Generation” του Shoukei Tam, αφηγείται την εξάρτηση του δυτικού κόσμου από τα social media.

Το animation μικρού μήκους βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ του Μarc Μarοn και επικεντρώνεται στο πώς η νέα γενιά ζει μια δεύτερη ζωή στην ψηφιακή πραγματικότητα σε βαθμό που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την “cyber ταυτότητά” της.

Ο ίδιος, δημιούργησε ένα τεστ που αποτελείται από 17 ερωτήσεις κλειστού τύπου και με την υποβολή των απαντήσεων γνωστοποιεί στον ενδιαφερόμενο σε ποιο από τα 3 επίπεδα του FoMO (χαμηλό, μεσαίο, υψηλό) κατατάσσεται.


Κάντε το τεστ εδώ.

FOMO: Fear Of Missing Out
Το σύνδρομο των social media. Το ψυχολογικό σύνδρομο της σύγχρονης εποχής

Είστε συνέχεια συνδεδεμένοι στο inernet. Οδηγείτε και τσεκάρετε συνέχεια τις ενημερώσεις και τα σχόλια στο Facebook. Κατά τη διάρκεια του φαγητού με την οικογένεια έχετε ανοιχτό το τάμπλετ και μιλάτε με τους φίλους σας.

Αισθάνεστε πως η κοινωνική σας δικτύωση είναι σημαντικότερη και από τον ίδιο σας τον εαυτό. Οι ειδικοί προειδοποιούν: προσοχή, πάσχετε από FOMO (Fear Of Missing Out). Δηλαδή τον «φόβο ότι κάτι μπορεί να χάσω».

Οι ψυχολόγοι εξηγούν πως πλέον είμαστε τόσο «συνδεδεμένοι» ο ένας με τον άλλον – ακόμα και άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους – μέσα από το Facebook, το Twitter και το foursquare και όλα αυτά τα κοινωνικά δίκτυα που μεταφέρουν τη ζωή μας, τις δραστηριότητές μας, τις κινήσεις μας, τη διάθεσή μας ακόμα και το στίγμα μας για το που βρισκόμαστε κάθε λεπτό, που η ζωή των ανθρώπων έχει μεταφερθεί σε ένα άλλο επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές φορές και ενώ έχουμε μόλις αποσυνδεθεί, συνδεόμαστε «άλλη μια τελευταία φορά» για να δούμε μήπως έχουμε χάσει κάτι. Μας αρέσει να μας παρακολουθούν, αλλά και να παρακολουθούμε τις ζωές των άλλων, γεγονός που μας δημιουργεί και μας γεμίζει με ποικίλα συναισθήματα: ανησυχία, άγχος, ένταση, αίσθημα ντροπής, θλίψη ακόμα και ζήλια.

O ιός του fomo προσβάλλει κυρίως νεαρές ηλικίες μεταξύ 18-33 ετών και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι σίγουρα μεταδοτικός. Οι νέοι πλέον επικοινωνούν σχεδόν αποκλειστικά μέσα από το inetrnet, τα chat και τα social media. Η έννοια της παρέας, του καφέ, της βόλτας, του σινεμά, ακόμα και της πλατείας έχουν αντικατασταθεί από την διαδικτυακή δικτύωση.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πολλοί, με τους γονείς να πρέπει να αγρυπνούν και να παρακολουθούν διακριτικά τη δραστηριότητα των παιδιών τους, που πολλές φορές μπορεί εύκολα να παρασυρθούν από κάποιον «άγνωστο». Στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να αποτρέψουμε εντελώς τα παιδιά από το διαδίκτυο, ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τα κίνητρα ώστε να στραφούν και σε άλλου είδους δραστηριότητες.

Αλήθεια, έχει σκεφτεί ο καθένας από μας ότι πάσχουμε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από αυτό το σύνδρομο; Ας το σκεφτούμε όλοι καλύτερα απαντώντας με ένα «ναι» ή «όχι» στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

1) Η πρώτη σας κίνηση που κάνετε όταν ξυπνήσετε, ακόμη και πριν φτιάξετε το πρωινό καφέ σας, είναι να συνδεθείτε στο Facebook ή στο Twitter με το κινητό σας, το λάπτοπ ή ακόμη και τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας;
2) Ο πιο συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας με τον σύντροφό σας ή γενικά τους κοντινού σας ανθρώπους είναι από το MSN ή Skype;
3) Κάθε φορά που βγάζετε φωτογραφίες το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι ότι θα τις ανεβάσετε στο Facebook ή στο My Space γι’ αυτό πρέπει να είναι “τέλειες”;
4) Ένας από τους λόγους που θα βγείτε έξω με τους φίλους σας είναι για να κάνετε «check in» στο Foursquare ή στο Facebook σε νέα μέρη και να μαζέψετε περισσότερους πόντους ή Like;
5) Κάθε φορά που τσακώνεστε με τον σύντροφό σας φτάνετε ένα βήμα πριν την αλλαγή της κατάστασή σας (relationship status) ή ακόμη μέχρι και το σημείο της παροδικής σας διαγραφής από τον λογαριασμό ή τον μπλοκάρισμα του από το Facebook;
6) Τους περισσότερους διαδικτυακούς σας φίλους δεν τους έχετε συναντήσει ποτέ από κοντά;
7) Παρατήσατε τη δουλειά σας επειδή το πρώην αφεντικό σας μπλόκαρε κάθε δυνατότητα σύνδεσης στα social media;
8) Exete ksexasei na grafete me ellinikous xaraktires epeidi oli mera grafete me Greeklish?
9) Πρέπει οι φίλοι σας να γνωρίζουν το πότε πάτε στην τουαλέτα και την ακριβή ώρα που θα κοιμηθείτε ή πότε βγήκατε έξω, σε ποιο μαγαζί και αν εν τέλει περάσατε καλά;
Εάν λοιπόν απαντήσατε «ναι» στις περισσότερες από τις 9 περιπτώσεις και ξέρετε ότι αυτό για το καθένα έχει διαρκεί για πολύ καιρό, ίσως πάσχετε από αυτό το σύνδρομο σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Επειδή όμως η εξάρτηση αυτή πλήττει μικρούς και μεγάλους, οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν με ποιους τρόπους θα μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο αυτό:
– Κάνετε μια συμφωνία με τον εαυτό σας ώστε κάθε μέρα, για κάποιο χρονικό διάστημα, να είστε εκτός διαδικτύου και δείτε την πρόοδο σας.
– Σε αυτό το συμφωνημένο χρονικό διάστημα βάλτε σε αθόρυβη λειτουργία το κινητό ή αναποδογυρίστε το ώστε να μην βλέπετε την οθόνη που αποσπά την προσοχή σας.
– Διαβάστε κάποιο βιβλίο ή ακούστε μουσική.
– Σκεφτείτε νοερά μια εικόνα που σας ταξιδεύει και σας χαλαρώνει.
– Πάρτε τηλέφωνο σε κάποιον φίλο αντί να του στείλετε κάποιο mail.
– Κανονίστε μια συνάντηση με φίλους, μία έξοδο, ένα σινεμά, μια βόλτα στη θάλασσα.

(πηγή: enfo.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399