Πάνω από 250.000 τα παιδιά-στρατιώτες σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σε 55 χώρες εφαρμόζεται η στρατολόγηση ανηλίκων

Οι πόλεμοι και οι ένοπλες συγκρούσεις σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν φτάσει σε ακραίο σημείο και έχουν «δυσανάλογες και απαράδεκτες συνέπειες για τα παιδιά», δήλωσε σήμερα από τη Γενεύη η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις Λεϊλά Ζερούγκι.

Περισσότερα από 250.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες οργανώσεις ή και από τα ίδια τα κράτη, πρόσθεσε η Ζερούγκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα μετά την ομιλία της στην 25η ολομέλεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ήταν αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών.

«Στη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αλλά επίσης και στη Σομαλία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και πολλές άλλες χώρες, χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται, σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται, βιάζονται, υφίστανται πλύση εγκεφάλου και εξαναγκάζονται να διαπράττουν ωμότητες», τόνισε.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από την έναρξη του κινήματος των ανταρτών Σελεκά, στα τέλη του 2012, «υπολογίζουμε ότι 3.500-6.000 παιδιά έχουν ενταχθεί σε διάφορες ένοπλες ομάδες».

Ο ΟΗΕ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με 55 χώρες όπου εφαρμόζεται η στρατολόγηση ανηλίκων κάτω των 18 ετών. Οκτώ κυβερνήσεις και 46 ένοπλες οργανώσεις κατηγορούνται ότι στρατολογούν παιδιά-στρατιώτες.

Από τις 8 χώρες (Αφγανιστάν, ΛΔ του Κονγκό, Μιανμάρ, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Τσαντ και Υεμένη), οι 6 έχουν υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για την απαγόρευση της πρακτικής αυτής, ενώ οι άλλες 2 (Υεμένη και Σουδάν) σκοπεύουν επίσης να το υπογράψουν.

«Η στρατολόγηση παιδιών κάτω των 15 ετών θεωρείται έγκλημα πολέμου», υπενθύμισε η Ζερούγκι.

(πηγή: newsbeast.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399