Συνήγορος του Παιδιού «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών»

Τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική κρίση και η λιτότητα επηρεάζει τη ζωή τους διηγούνται 32 παιδιά και νέοι από 8 διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης, μέσα από ολιγόλεπτες ταινίες με μουσική, φωτογραφίες, κινούμενα σχέδια και άλλες τεχνικές ζωντανής έκφρασης.

Μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, παιδιά και έφηβοι είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν τις δικές τους μικρές ταινίες και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις διαφορετικές όψεις των επιπτώσεων της κρίσης στα δικαιώματά τους.

Μια ξεχωριστή δράση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού  (ENOC) έχει τον εύγλωττο τίτλο: «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών». Επιδίωξη του Συνηγόρου του Παιδιού μέσα από αυτή τη δράση είναι να αναδειχθεί η οπτική των ίδιων των παιδιών στο θέμα της κρίσης, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους και να αναζητηθούν προτάσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους.

Αρκετές από τις δημιουργίες  δυναμικής εικόνας των παιδιών προβλήθηκαν για πρώτη φορά δημόσια στις 28 Μαρτίου 2015, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνήγορος  του Παιδιού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Δέσμευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) είναι να προωθεί την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών στις καταστάσεις, τα ζητήματα και τις αποφάσεις που αφορούν άμεσα τις ζωές τους και την υλοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Το ENOC, με τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικοινώνησε με 32 παιδιά και νέους σε 8 διαφορετικές περιοχές για να ακούσει τη γνώμη τους σχετικά με το ποιες όψεις της κρίσης και της λιτότητας επηρεάζουν τις ζωές τους και την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους.

Ο Συνήγορος και τα δικαιώματα των παιδιών

Ο Συνήγορος του Παιδιού υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των αγοριών και κοριτσιών από 0 έως 18 χρόνων που ζουν στη χώρα μας. Δηλαδή:

  • Επισκέπτεται σχολεία, ιδρύματα, νοσοκομεία, φυλακές κλπ, όπου συναντά, ακούει και συζητά με τα παιδιά
  • Παρεμβαίνει όταν παραβιάζονται δικαιώματα παιδιών και προτείνει τρόπους προστασίας τους
  • Παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και όλων των νόμων για τα παιδιά
  • Συνεργάζεται με υπηρεσίες και οργανώσεις που ασχολούνται με παιδιά
  • Κάνει προτάσεις στην Πολιτεία, για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών
  • Προσπαθεί να κάνει πιο γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών, ώστε οι μεγάλοι να υπολογίζουν και να ακούν τα παιδιά στα θέματα που τα αφορούν

Γιάννης, Θανούλης -Ελλάδα

Ρημάζουμε κάτω από τις σκιές, εφόσον την Ελλάδα πούλησαν για τα λεφτά.

Δείτε το video:

Σπύρος –Ελλάδα

Πολλοί από τους φίλους μου έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης. Μου λείπουν πολύ!

Δείτε το video:

Κατερίνα, Λαμαάν, Σακινέ –Ελλάδα

Η κρίση έχει φέρει ένταση στις ζωές και τις οικογένειές μας. Για να επιβιώσουμε, χρειαζόμαστε συμπόνια, ενότητα και αλληλεγγύη.

Δείτε το video:

Giulio, Jacopo, Valerio –Ιταλία

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη Ρώμη έχουν γίνει υπερβολικά ακριβές για πολλούς νέους. Η πρόσβαση σε αθλητικούς συλλόγους είναι πέρα από τις δυνατότητές μας και υπάρχουν λίγοι ανοικτοί δημόσιοι χώροι όπου μπορούμε να παίζουμε.

Δείτε το video:

Jacopo –Ιταλία

Η κρίση έχει κτυπήσει σκληρά την οικογένειά μου. Δεν μπορούμε πλέον να πάμε διακοπές. Μου λείπει η Σαρδηνία και οι φίλοι μου εκεί. Δεν μπορώ να τους βλέπω πια.

Δείτε το video:

Stefano -Ιταλία

Οι επιδοτήσεις στους νέους για τη χρήση δημοσίων μέσων μεταφοράς στη Ρώμη έχουν μειωθεί δραματικά. Πολλοί αναγκάζονται να μετακινούνται με δημιουργικούς, αλλά αμφιλεγόμενους τρόπους.

Δείτε το video:

Matteo -Ιταλία

Ενώ οι άνθρωποι αμείβονται όλο και λιγότερο, η τιμή των σχολικών βιβλίων αρχίζει να αυξάνεται. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε επιλογές και θυσίες.

Δείτε το video:

Sabrina –Ολλανδία

Υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα παρά νέοι στην Ολλανδία. Ωστόσο, σε αυτή την εποχή της κρίσης, πολλοί νέοι μπορούν μονάχα να ονειρεύονται ότι έχουν ένα ποδήλατο.

Δείτε το video:

Arielle –Ολλανδία

Η κρίση έχει φέρει φτώχεια σε πολλούς ανθρώπους στην Ολλανδία. Πολλοί νέοι γνωρίζουν τι σημαίνει να πεινάς.

Δείτε το video:

Arielle –Ολλανδία

Η κρίση έχει επηρεάσει τους νέους. Έχουμε αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας. Πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Δείτε το video:

Kishan –Ολλανδία

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Χάγη βασίζονται πλέον σε τράπεζες τροφίμων για να αποφύγουν την πείνα. Η οικογένειά μου είναι μια από τις πολλές.

Δείτε το video:

Rahma –Ολλανδία

Ακόμα και σε αυτή την εποχή της κρίσης οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ιδιότητα του πολίτη. Να αγωνίζεσαι για την ταυτότητά σου είναι επώδυνο και δύσκολο.

Δείτε το video:

Ashley –Φλάνδρα

Αντί να αυξάνονται τα κέντρα νεότητας στη Γάνδη, απειλούνται με κλείσιμο. Πού υποτίθεται ότι θα περνάμε χρόνο με τους φίλους μας με ασφάλεια;

Δείτε το video:

Kimberley –Φλάνδρα

Όλο και περισσότερες οικογένειες στο Βέλγιο ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Είναι δύσκολο να είσαι κορίτσι και να μεγαλώνεις χωρίς προσωπικό χώρο και ιδιωτική ζωή.

Δείτε το video:

Annelies –Φλάνδρα

Όταν δεν έχεις χαρτζιλίκι γίνεται δύσκολο να περάσεις καλά με τους φίλους σου. Γίνεται δυσκολότερο να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου.

Δείτε το video:

Shauna –Περιφέρεια Βαλλωνίας, Βρυξέλλες

Η κρίση δημιουργεί πολλά προβλήματα στους νέους στις Βρυξέλλες. Μπορούμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί στην πολιτική καρδιά της Ευρώπης;

Δείτε το video:

Aklima, HuseyinΠεριφέρεια Βαλλωνίας, Βρυξέλλες

Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα σημαντικό θέμα για πολλές οικογένειες στο Βέλγιο. Η θέρμανση και ο φωτισμός θα έπρεπε να είναι θεμελιώδη δικαιώματα.

Δείτε το video:

YannisΠεριφέρεια Βαλλωνίας, Βρυξέλλες

Θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση ενός φωτεινού μέλλοντος για τις πόλεις και τα χωριά όπου ζούμε. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε περίοδο κρίσης;

Δείτε το video:

LoupΠεριφέρεια Βαλλωνίας, Βρυξέλλες

Η κρίση έχει πιέσει τους νέους στο Βέλγιο. Αναγκαζόμαστε να είμαστε όλο και πιο επινοητικοί. Πρέπει όλοι να γίνουμε ζογκλέρ.

Δείτε το video:

Emma –Σκωτία

Αυτούς τους δύσκολους καιρούς, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κοιτάζεις το μέλλον με ελπίδα. Είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι η μάθηση είναι το κλειδί που ανοίγει πόρτες.

Δείτε το video:

Jade –Σκωτία

Θα έπρεπε να προσβλέπουμε σε ένα λαμπερό μέλλον. Αντί γι’ αυτό οι φιλοδοξίες μας πνίγονται από τις περικοπές, το μέλλον μας περιορίζεται.

Δείτε το video:

Tamara –Σκωτία

Οι περικοπές στον προσανατολισμό και την υποστήριξη στα σχολεία έχουν αφήσει πολλούς νέους να νιώθουν μόνο και ευάλωτοι. Δεν είναι ωραίο να φοβάσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι.

Δείτε το video:

Louise –Σκωτία

Αυτή την εποχή λιτότητας υπάρχουν όλο και λιγότερες πραγματικές ευκαιρίες εργασίας για τους νέους. Είναι στενάχωρο και ψυχοφθόρο.

Δείτε το video:

Kat –Αγγλία

Οι περικοπές στις υπηρεσίες υποστήριξης της οικογένειας σημαίνουν ότι δεν έχω πια μεταφορικό μέσο για να με πάει να δω τους βιολογικούς μου γονείς. Έτσι τους βλέπω λιγότερο συχνά. Μου λείπουν.

Δείτε το video:

David –Αγγλία

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση της λογοθεραπείας μου, με έχουν δυσκολέψει να επικοινωνώ τις ιδέες μου σε άλλους. Αυτό με στεναχωρεί και με θυμώνει ταυτόχρονα.

Δείτε το video:

Will –Αγγλία

Οι μειώσεις στις υπηρεσίες υποστήριξης της μάθησης στα σχολεία έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη σε πολλούς νέους.

Δείτε το video:

Robyn, Loran –Αγγλία

Στην επαρχία του κόκκινου ρόδου, οι περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες για εφήβους έχουν επηρεάσει την υποστήριξή μας. Αυτό δεν μοιάζει με αγάπη.

Δείτε το video:

Audrey –Γαλλία

Όλο και περισσότερες οικογένειες στη Μασσαλία βασίζονται σε ρούχα και αγαθά από δεύτερο χέρι για να τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν ωραία πράγματα. Αγόρασα το δώρο γενεθλίων της μαμάς μου εκεί.

Δείτε το video:

Kaϊs –Γαλλία

Η παιδική χαρά εκεί που μένω έκλεισε. Δεν έχει ανοίξει ξανά. Πού υποτίθεται ότι θα παίζουμε με ασφάλεια;

Δείτε το video:

Rania –Γαλλία

Τα τελευταία χρόνια περισσότερα από το ένα τρίτο των κολυμβητηρίων στη Μασσαλία έχουν κλείσει. Το να βρω ένα ασφαλές μέρος για κολύμβηση κοντά στο σπίτι μου έχει γίνει πολύ δύσκολο.

Δείτε το video:

Yousef –Γαλλία

Μένουμε σε μια πόλη που έχει δύο πρόσωπα. Το ένα είναι το φωτεινό, για τους τουρίστες, το άλλο γίνεται όλο και πιο σκοτεινό, καθώς η κρίση δαγκώνει.

Δείτε το video:

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399