Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, ιδρυτής του Human Rights Watch

robert_berstainΣε ηλικία 96 ετών πέθανε ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, ο άνθρωπος που ίδρυσε τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με τους «New York Times».

Ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης και των αντιφρονούντων, ο Μπέρνσταϊν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Εκτός από ιδρυτής του HRW, ο Μπέρνσταϊν ήταν και εκδότης. Ως επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Random House εξέδωσε μεταξύ άλλων βιβλία Αμερικανών συγγραφέων, όπως η Τόνι Μορισον, ο Γκορ Βιντάλ και ο δρ Σέους, αλλά και Σοβιετικών αντιφρονούντων όπως ο Αντρέι Ζαχάροφ και Έλενα Μπόνερ, όπως και του Τσέχου Βάτσλαβ Χάβελ.

Από το 1966 έως το 1990, οπότε και ήταν επικεφαλής του Random House, θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους εκδότες βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους «New York Times».

Το 2009 ο Μπέρνσταϊν, που ήταν Εβραίος, κατηγόρησε το HRW, το οποίο ίδρυσε το 1978, ότι μεροληπτεί εις βάρος του Ισραήλ.

Κατηγόρησε τη ΜΚΟ ότι καταδικάζει «πολύ περισσότερο» τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ από ό,τι στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου κυβερνούν «απολυταρχικά καθεστώτα με καταστροφικό απολογισμό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Όταν αποσύρθηκα το 1998, το HRW ήταν ενεργό σε 70 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν κλειστές κοινωνίες», είχε γράψει τότε στους «New York Times». «Από τότε ολοένα και πιο συχνά η οργάνωση απορρίπτει τη σημαντική διαφορά μεταξύ κλειστής και ανοικτής κοινωνίας», κατήγγειλε. Τις επικρίσεις αυτές είχε απορρίψει το HRW.

Το 2011 σε ηλικία 88 ετών ο Μπέρνσταϊν ίδρυσε μια νέα οργάνωση με το όνομα Advancing Human Rights, της οποίας ήταν πρόεδρος.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.