«Κοκτέιλ ρύπων» απειλεί τα δελφίνια της Μάγχης

Shutterstock

Shutterstock

Τα δελφίνια που ζουν στη Μάγχη είναι εκτεθειμένα σε ένα «κοκτέιλ ρυπαντικών ουσιών», σύμφωνα με επιστήμονες.

Νέα μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνει λόγο για ορισμένα από τα υψηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών και υδραργύρου στα σώματα δελφινιών, που ζουν κοντά στις γαλλικές ακτές.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα ιστού από περισσότερα από 80 δελφίνια, που ζουν στα νερά της Νορμανδίας και της Βρετάνης και εντόπισαν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στο δέρμα και πολυχλωριωμένα διφαινύλια, ή PCBs, στο λίπος. Άλλες βιομηχανικές χημικές ουσίες, όπως οι διοξίνες και τα φυτοφάρμακα, βρέθηκαν επίσης σε δείγματα λίπους, με τον συνδυασμό να λειτουργεί ως «κοκτέιλ ρύπων».

Οι χημικές ουσίες μεταφέρονται από τη μητέρα στα μικρά της και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνουν άμεσα περισσότερα για την αντιμετώπιση του «αόρατου» προβλήματος της ρύπανσης των ωεκανών.

Σημειώνεται ότι η Μάγχη είναι το «σπίτι» ενός εκ των τελευτάιων μεγάλων ευρωπαϊκών πληθυσμών ρινοδέλφινων, που έχουν απομείνει.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399