Έκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ για τον νέο ιό που εξαπλώνεται ραγδαία

φωτογραφία αρχείου AP PHOTO

φωτογραφία αρχείου AP PHOTO

Συναγερμός έχει σημάνει σε παγκόσμιο επίπεδο από την αύξηση κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας και που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πρόκειται για έναν μυστηριώδη —όπως τον αποκαλούν— ιό, που φαίνεται παρόμοιος με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). 

Η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από την πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας και προωθήθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σανγκάης. Επίσης, πέρασε τα σύνορα της Κίνας και «χτύπησε» τη Νότια Κορέα, καθώς μια 35χρονη γυναίκα (από την Κίνα) αφίχθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσόν την Κυριακή, με συμπτώματα του ιού.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού και η αποφυγή θυμάτων αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασθενών υπερτριπλασιάστηκε και ακόμα ένας άνθρωπος κατέληξε, με τα θύματα να ανέρχονται πλέον σε τρία. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, οι αρχές επιβεβαίωσαν συνολικά 217 νέα κρούσματα του ιού στην Κίνα, 198 εκ των οποίων ήταν στο Βουχάν.

Οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού εντείνονται περαιτέρω, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων ετοιμάζονται να ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και εκτός συνόρων, κατά τη διάρκεια των αργιών του Νέου Κινέζικού Έτους που αρχίζει αυτήν την εβδομάδα.

Οι αρμόδιες αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών ασιατικών χωρών, έχουν εντείνει τον έλεγχο των ταξιδιωτών που προέρχονται από το Βουχάν, την πόλη δηλαδή που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση στη Γενεύη την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο νέος ιός αποτελεί μια «διεθνή έκτακτη ανάγκη» για την παγκόσμια υγεία.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399