Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα ακόμη και στον «πλούσιο» Καναδά, σύμφωνα με έρευνα

kanadas_peinaΣτοιχεία που αποκαλύπτουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον Καναδά δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή και για αυτόν το λόγο πεθαίνουν νωρίτερα, περιέχονται σε έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποδεικνύοντας ότι ο καπιταλισμός, σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης, το μόνο που αναμφίβολα παράγει είναι πλούτη για τους λίγους και φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση για τους πολλούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον Καναδά των 37,6 εκατ. κατοίκων, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν επαρκή τροφή, με το πρόβλημα να έχει πολλές διαβαθμίσεις: Από το να τους τελειώνουν τα τρόφιμα ή να παραλείπουν γεύματα ως το να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που παίρνουν.

Η πείνα συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Canadian Medical Association Journal, οι Καναδοί που δεν έχουν αρκετά χρήματα ώστε να λαμβάνουν καθημερινά τακτικά γεύματα πεθαίνουν νωρίτερα, αποδεικνύοντας ότι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα ακόμη και στις λεγόμενες πλούσιες χώρες.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο Καναδούς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πείνα συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από διάφορα αίτια, με εξαίρεση τον καρκίνο. Εν προκειμένω, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πείνας, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από μολυσματικές ασθένειες, ακούσιους τραυματισμούς ή να αυτοκτονήσουν, έναντι όσων δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. «Εντοπίσαμε τριτοκοσμικά αίτια θανάτου σε μια χώρα του πρώτου κόσμου», επισήμανε ο Φέι Μεν επικεφαλής της συντακτικής ομάδας.

«Διατροφικά ανασφαλείς άνθρωποι στον Καναδά είναι αντιμέτωποι με προβλήματα όπως οι μολύνσεις και η δηλητηρίαση από φάρμακα, τα οποία θα αναμέναμε να αντιμετωπίζουν πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών», εξήγησε. «Τα αποτελέσματα προκαλούν και σε εμάς εντύπωση. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, σε μια χώρα όπως ο Καναδάς, η διατροφική ανασφάλεια μπορεί ακόμη να προκαλεί θανάτους», πρόσθεσε ο Μεν.

Έκθεση του 2019 που ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πείνας και της θνησιμότητας στους ενήλικες Αμερικανούς κατέληξε σε ανάλογα αποτελέσματα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι -εκ των οποίων το 8% ζει στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη- δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή, υγιεινή τροφή, κάτι που τους καθιστά περισσότερο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας.

(Πηγή: 902.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Thomson Reuters Foundation»)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399