Eκπομπές ρύπων: Ο Covid-19 φέρνει τη μεγαλύτερη μείωση από τον Β’ Π. Πόλεμο

EPA/Paolo Salmoirago

EPA/Paolo Salmoirago

Πόλεις-φαντάσματα, άδεια αεροδρόμια, καθηλωμένα αεροσκάφη και μηδενική κίνηση στους δρόμους στην εποχή του κορωνοϊού. Η «ακινησία» των μεγαλύτερων οικονομιών συνεπάγεται και κάτι θετικό: Τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρομπ Τζάκσον, επικεφαλής του Global Carbon Project -ενός οργανισμού που ανακοινώνει κάθε χρόνο εκτιμήσεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- προβλέπει μείωση έως και 5% φέτος και για πρώτη φορά από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008.

«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη εάν έβλεπα μείωση 5% ή και περισσότερο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φέτος, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρει στο Reuters ο κ. Τζάκσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

«Ούτε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ούτε οι διάφορες πετρελαϊκές και πιστωτικές κρίσεις των τελευταίων 50 ετών επηρέασαν τις εκπομπές ρύπων με τον τρόπο που τις επηρεάζει αυτή η κρίση», σημειώνει.

Η πρόβλεψη αποτελεί μια από τις ελάχιστες θετικές εξελίξεις στο μέσον μιας άνευ προηγουμένου κρίσης. Οι επιστήμονες είχαν κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα μείωσης των καυσαερίων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, ώστε να αποφύγουν μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χωρίς αλλαγή «συμπεριφοράς» τα καλά νέα για το κλίμα λόγω του Lockdown θα αποδειχθούν πρόσκαιρα, και μόλις υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων, τότε οι εκπομπές ρύπων θα επιστρέψουν στα πρότερα επίπεδα, αναφέρει η Κορίν ΛεΚερέ ειδική επιστήμων για το κλίμα στο East Anglia University, της Ανατολικής Αγγλίας.

Η ίδια επικαλείται ως παράδειγμα την πιστωτική κρίση όπου είχαν μειωθεί δραματικά οι εκπομπές ρύπων, για να αυξηθούν κατά 5,1% την περίοδο οικονομικής ανάκαμψης.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399