Ικμπάλ Μασίχ, ο 12χρονος ήρωας που δολοφονήθηκε γιατί πολέμησε ενάντια στην παιδική εργασία

ikbal_mashichΟ Ικμπάλ Μασίχ ήταν ένα παιδί από το Πακιστάν που έγινε σύμβολο των αγώνων κατά της παιδικής εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στα 4 του χρόνια πουλήθηκε για σκλάβος σε ταπητουργείο από τους γονείς του, στα 10 του έγινε επαναστάτης ενάντια σε κάθε μορφή παιδικής εργασίας και στα 12, δολοφονήθηκε από τη λεγόμενη «μαφία των χαλιών».

Ο Ικμπάλ Μασίχ γεννήθηκε το 1982 έξω από τη Λαχόρη του Πακιστάν.

Στην ηλικία των τεσσάρων ετών, πουλήθηκε σε ταπητουργείο από τη μητέρα του, στην ουσία αποτέλεσε ενέχυρο για να καλύψει ένα χρέος μόλις 12 δολαρίων.

Η μέθοδος αυτή της «αποπληρωμής» ήταν κάτι το συνηθισμένο και σπάνια τα θύματα απελευθερώνονταν από αυτή την παγίδα.

Αντί να μειώνεται το δάνειο, συνεχώς αυξανόταν. Όταν ο Ικμπάλ έγινε 8, η οικογένειά του χρωστούσε 260 δολάρια.

Για έξι χρόνια δούλευε 12 ώρες την ημέρα μαζί με άλλα παιδιά σε άθλιες συνθήκες, ενώ ήταν αλυσοδεμένος για να μην δραπετεύσει.

Σε ηλικία 10 ετών, κατάφερε να δραπετεύσει και πήγε στην αστυνομία, η οποία όμως δωροδοκήθηκε και αναγκάστηκε να δουλεύψει πάλι σκλάβος στην ταπητουργία.

Όμως λίγους μήνες μετά κατάφερε να διαφύγει ξανά και κατέφυγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας.

Ο αγώνας κατά της παιδικής εργασίας και η δολοφονία

Διψούσε για μάθηση και συμπλήρωσε τέσσερα σχολικά έτη μέσα σε μόλις δύο. Ήθελε να ελευθερώσει όλα τα παιδιά της πατρίδας του και να τους δώσει την ευκαιρία να μορφωθούν πηγαίνοντας σχολείο.

Ο Ικμπάλ υποστήριξε τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο το κόσμο. Χιλιάδες παιδιά ελευθερώθηκαν από τον δεσμό της δουλείας χάρη σε αυτόν.

Γύριζε το Πακιστάν εξαπολύοντας εκστρατεία εναντίον της βιομηχανίας παραγωγής χαλιών. Μέσα από τις προσπάθειές του κατάφερε να κλείσουν κάποια ταπητουργεία και για αυτόν τον λόγο δέχθηκε πολλές απειλές για τη ζωή του

Σε ηλικία 12 ετών βραβεύτηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok. Όνειρό του ήταν να εξαλείψει την παιδική εργασία στη χώρα του.

Ακτιβιστικές οργανώσεις προσκάλεσαν τον Ικμπάλ στην Αμερική για να μιλήσει για την παιδική εργασία ως πρέσβης όλων των παιδιών που εξαναγκάζονται σε εργασία και δεν είχαν φωνή για να εκφραστούν.

Ο Ικμπάλ δολοφονήθηκε στις 16 Απριλίου 1995, ανήμερα του Πάσχα, σε ηλικία 12 ετών.

Μετά την επιστροφή του από την Αμερική, ενώ έκανε ποδήλατο μαζί με τους φίλους του δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Οι δολοφόνοι του δεν συνελήφθησαν ποτέ, αλλά εικάζεται ότι το συμβόλαιο θανάτου του προέρχονταν από τη «μαφία των χαλιών».

Ο θάνατος του συγκλόνισε τον κόσμο και ο Μασίχ έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της παιδικής εργασίας.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399