Κάρλος: «Οι αθλητές δεν θα σιωπούν πλέον»

john_carlosΟ Τζον Κάρλος, ένας από τους δύο Αμερικανούς Ολυμπιονίκες που έκαναν τον διάσημο χαιρετισμό Black Power, υψώνοντας την ντυμένη με μαύρο γάντι γροθιά τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο βάθρο των νικητών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού του 1968, ηγείται κίνησης για την απαγόρευση του κανόνα που δεν επιτρέπει τις διαμαρτυρίες αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο 75χρονος πρώην σπρίντερ το Σάββατο, μαζί με νυν Αμερικανούς αθλητές, έστειλαν επιστολή στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ζητώντας την κατάργηση του άρθρου 50 του Ολυμπιακού Χάρτη, ο οποίος απαγορεύει τις πολιτικές διαμαρτυρίες.

«Οι αθλητές δεν θα σιωπούν πλέον», αναφέρει η επιστολή που υπέγραψε ο Κάρλος και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Αθλητών της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ (USOPC AAC).

«Βρισκόμαστε τώρα σε σταυροδρόμι. Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Ολυμπιακή Επιτροπή δεν μπορούν να συνεχίσουν στο δρόμο της τιμωρίας ή απομάκρυνσης αθλητών που μιλούν γι αυτό που πιστεύουν, ειδικά όταν αυτές οι πεποιθήσεις αποτελούν παράδειγμα των στόχων του Ολυμπισμού».

Πολλοί αθλητικοί οργανισμοί έχουν αγκαλιάσει την εκστρατεία «Black Lives Matters» τους τελευταίους μήνες με τους παίκτες να γονατίζουν, για συμπαράσταση και να συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 50, αυτό δεν θα επιτρέπεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους στο Τόκιο.

Η ΔΟΕ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα συνεργαστεί με τους αθλητές για να «διερευνήσει διαφορετικούς τρόπους για τους αθλητές να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Ολυμπιακό χάρτη με αξιοπρεπή τρόπο».

Ο Κάρλος, ο οποίος είχε κερδίσει χάλκινο στα 200 μέτρα, αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με τον Τόμι Σμιθ, που κατέκτησε το χρυσό μετάλιο, επειδή σήκωσαν τις γροθιές τους και κατέβαλαν τα κεφάλια τους κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ.

«Το Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό κίνημα τιμά ταυτόχρονα αθλητές όπως ο Τζον Κάρλος και ο Τόμι Σμιθ … ενώ απαγορεύει στους σημερινούς αθλητές να ακολουθούν τα χνάρια τους», συνέχισε η επιστολή USPOC και AAC.

«Ο Κάρλος και ο Σμιθ διακινδύνευσαν τα πάντα για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό που πίστευαν, και συνεχίζουν να εμπνέουν γενιά σε γενιά για να κάνουν το ίδιο.»
Η επιστολή ζήτησε από την ΔΟΕ να αναπτύξει μια «νέα δομή» που θα επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ευθυγραμμίζονται με τις Ολυμπιακές αρχές.

«Η ευθυγράμμιση με τέτοιες αρχές θα επιτρέψει στους αθλητές να δώσουν στον κόσμο ελπίδα πέρα από τον αθλητισμό, ελπίζουμε ότι οι φωνές αυτές έχουν σημασία και είναι ένα ισχυρό εργαλείο για αλλαγή», ανέφερε.

(Πηγή: atexnos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399