Η NASA γιόρτασε τα 10 χρόνια λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής με ένα βίντεο όπου παρουσιάζονται 10 έτη μέσα σε μία ώρα.
Τα 10 χρόνια λειτουργίας του σκάφους που μεταφέρει το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory, SOD) αποφάσισε να γιορτάσει η NASA, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η ηλιακή δραστηριότητα των 10 ετών μέσα σε μία ώρα.
Το βίντεο συμπιέζει μια δεκαετία σε 61 λεπτά, με μεμονωμένα καρέ να απέχουν μία ώρα το ένα από το άλλο, ενώ έχουν αποτυπωθεί και κάποια ξεχωριστά γεγονότα, όπως η διέλευση του πλανήτη Αφροδίτη μπροστά από τον Ήλιο, που συνέβη στις 5 Ιουνίου 2012.
Το Παρατηρητήριο έχει συλλέξει μέχρι τώρα, περίπου 20 εκατομμύρια gigabytes δεδομένων από το ξεκίνημα της λειτουργίας του τον Φεβρουάριο του 2010.
Το διαστημικό σκάφος βρίσκεται σε γεωσυγχρονική τροχιά και παρακολουθεί συνεχώς το άστρο του ηλιακού μας συστήματος με τρία όργανα. Η NASA ελπίζει ότι η αποστολή του θα διαρκέσει τουλάχιστον μια ακόμη δεκαετία.
Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν για το βίντεο, δημιουργήθηκαν από το Atmospheric Imaging Assembly, μια συσκευή απεικόνισης που χρησιμοποιείται για παρατηρήσεις πλήρους δίσκου, ενώ τραβήχτηκαν σε ένα ακραίο υπεριώδες εύρος του φάσματος, που ταιριάζει για τη μελέτη της κορώνας, που αποτελεί το πιο απομακρυσμένο στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας.
(Πηγή: sputniknews.gr)








Κορωνοϊός: Παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.
Πάνω από 20.000.000 οι άστεγοι στην ΕΕ - Θλιβερές πρωτιές και στην Ελλάδα, παρότι οι άνθρωποι δουλεύουν περισσότερο από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη
Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι παρεμβαίνουν στη φύση;
Συναγερμός για το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα: Έσπασε ρεκόρ 3 εκατ. χρόνων
Γάλλοι μαθητές στο πλευρό 15χρονης Ρομά