Έκρηξη στη Βηρυτό: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την τραγωδία

© Sputnik / Mikhail Allaedin

© Sputnik / Mikhail Allaedin

Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός της τραγωδίας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στην Βηρυτό του Λιβάνου. Οι σφοδρές εκρήξεις που συντάραξαν την περιοχή προκλήθηκαν από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου που παρέμεναν «ξεχασμένοι» σε αποθήκη.

Στο πένθος έχει βυθιστεί ο Λίβανος μετά τις σφοδρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην Βηρυτό και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, να τραυματιστούν δεκάδες, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των Αρχών, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 78, οι τραυματίες υπολογίζεται πως είναι σχεδόν 4.000 ενώ σωστικά συνεργεία επιχειρούν για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια. Ο Ερυθρός Σταυρός έκανε λόγο για 100 νεκρούς, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί, ακόμη, από τις τοπικές Αρχές.

Όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, που είχαν «εγκαταλειφθεί» σε μία αποθήκη της Βηρυτού. Ο ίδιος έκρινε πως πρόκειται για κάτι «απαράδεκτο» και διαμήνυσε πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο

Το νιτρικό αμμώνιο είναι στην ουσία μία χημική ένωση, ένα λευκό κρυσταλλικό στερεό που είναι ευδιάλυτο στο νερό.

Χρησιμοποιείται στη γεωργία καθώς λειτουργεί ως χημικό λίπασμα, ενώ επιλέγεται και για την κατασκευή εκρηκτικών μιγμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ορυχεία ή λατομεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτελεί το κύριο συστατικό του ANFO, ενός βιομηχανικού εκρηκτικού το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιλέγεται από τους γεωργούς καθώς δεν είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο, συγκριτικά με άλλα λιπάσματα, ωστόσο είναι πολύ εύφλεκτο και μπορεί να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα, όπως – τραγικά – αποδείχθηκε και στη Βηρυτό.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399