Ιπτάμενα ψάρια σάρωναν τους αιθέρες πριν τα πουλιά

Δυο πολύ σημαντικές ανακαλύψεις για τα ιπτάμενα ψάρια προέκυψαν μετά από σχετική έρευνα του Κινεζικού Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών Ζώων.

Πρώτον, τα ιπτάμενα ψάρια εξελίχθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και δεύτερον η ικανότητά τους να πετούν αναπτύχθηκε ώστε να γλιτώνουν από τους μεγάλους θηρευτές της θάλασσας.

Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από δελφίνια, καλαμάρια και άλλους θηρευτές, τα σύγχρονα ιπτάμενα ψάρια, που ζουν στα νερά τροπικών και υποτροπικών περιοχών, μπορούν να διανύσουν πετώντας πάνω από το νερό 400 μέτρα σε 30 δευτερόλεπτα και με ταχύτητα 72 χιλιομέτρων την ώρα.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα γνωστό απολίθωμα ιπτάμενου ψαριού που να ξεπερνά σε ηλικία τα 65 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν Κινέζοι παλαιοντολόγοι, σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε, η ικανότητα των ψαριών να πετούν αναπτύχθηκε πολύ νωρίτερα.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν απολιθώματα που εντοπίστηκαν σε ανασκαφή στη νοτιοδυτική Κίνα το 2009 και ανήκουν σε ένα αρχαίο ψάρι με την επιστημονική ονομασία «Potanichthys xingyiensis» (ψάρι με φτερά).

Το ψάρι έζησε πριν 235 με 242 εκατομμύρια χρόνια στη θάλασσα «Yangtze», η οποία ανήκε στον παλαιό ωκεανό της Τηθύος (εκεί που εντοπίζονται σήμερα ο Ινδικός Ωκεανός και η Νοτιοανατολική Ασία).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χάρη στα θωρακικά του πτερύγια που μοιάζουν με φτερά, πιθανότατα μπορούσε να πετάξει όπως ακριβώς τα σύγχρονα ιπτάμενα ψάρια.

Εκτός αυτού, το σχήμα του πτερυγίου της ουράς του είναι τέτοιο που του έδινε τη δύναμη να εκτοξευθεί πάνω από το νερό. Σημειώνεται ότι τα σύγχρονα ιπτάμενα ψάρια δεν είναι απόγονοι του συγκεκριμένου είδους. Αντίθετα η ικανότητα του ψαριού «Potanichthys xingyiensis» να πετά πάνω από το νερό εξελίχθηκε μεμονωμένα και ανεξάρτητα.

(πηγή: econews.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399