Οι χιμπατζήδες παρηγορούν τους φίλους τους όπως οι άνθρωποι

Πιο ευαίσθητοι οι ορφανοί

Οι νεαροί μπονόμπο (πυγμαίος χιμπατζής) που έχουν περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες είναι πιθανότερο να αγκαλιάζουν και να παρηγορούν άλλους χιμπατζήδες που είναι στεναχωρημένοι, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε καταφύγιο χιμπατζήδων στην Αφρική και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νεαροί μπονόμπο που είχαν συνέλθει γρήγορα από μια δυσάρεστη εμπειρία, όπως για παράδειγμα ένας τσακωμός, ήταν πιθανότερο να παρηγορήσουν άλλους χιμπατζήδες που όταν βίωναν αντίστοιχες εμπειρίες.

Μάλιστα οι ερευνητές κατέγραψαν συγκινητικά στιγμιότυπα μικρών μπονόμπο που έτρεχαν να αγκαλιάσουν φίλους τους που είχαν δεχθεί επίθεση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε καταφύγιο χιμπατζήδων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το οποίο κρίθηκε από τους επιστήμονες ως το ιδανικό μέρος για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων.

Το καταφύγιο «Olola ya Bonoboo» φιλοξενεί ορφανούς μπονόμπο, θύματα λαθροθηρίας, οι οποίοι συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από τους χιμπατζήδες που ζουν κοντά στη μητέρα τους.

Τα μωρά αναθρέφονται από τους ανθρώπους και μετά από αρκετά χρόνια αποκατάστασης μεταφέρονται σε ελεγχόμενη δασική περιοχή όπου ζουν ομαδικά με άλλους χιμπατζήδες.

Παρακολουθώντας τα ζώα στο καταφύγιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ορφανοί μπονόμπο δυσκολεύονταν πολύ περισσότερο να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Ένας τσακωμός αναστάτωνε υπερβολικά τους ορφανούς χιμπατζήδες, οι οποίοι ούρλιαζαν ασταμάτητα για πολλά λεπτά.

Σε αντίστοιχη περίπτωση, ένας μπονόμπο που μεγαλώνει με τη μητέρα του θα είχε συνέλθει σε δευτερόλεπτα.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες έχουν πολλά κοινά στοιχεία σε ό,τι αφορά την κοινωνική συμπεριφορά και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Επιπλέον, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εικόνα των νεαρών μπονόμπο να σπεύδουν να παρηγορήσουν τους φίλους τους που δέχθηκαν επίθεση θυμίζει τα ευρήματα παλαιότερων μελετών που διεξήχθησαν σε παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι οι χιμπατζήδες διαχειρίζονται τα αισθήματά τους με παρόμοιο τρόπο.

(πηγή: econews)

Share
Κατηγορίες: Οι καλοί μου φίλοι - τα ζώα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399