Φεστιβάλ Ολυμπίας: Το παιδί σε πρώτο πλάνο

Πλούσιο και εφέτος το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους

Ο Φρανσουά Τριφό ταλαιπωρείται από ένα παιδί σε σκηνή από την ταινία του «Ένα αγρίμι στην πόλη» που εντάσσεται στο αφιέρωμα «Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό».

Ο Φρανσουά Τριφό ταλαιπωρείται από ένα παιδί σε σκηνή από την ταινία του «Ένα αγρίμι στην πόλη» που εντάσσεται στο αφιέρωμα «Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό».

Κινηματογραφικά αφιερώματα όπως «Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό» _με τέσσερις ταινίες μαθητείας για την παιδική ηλικία του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη_ και «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών» _αφιερωμένο στους 63 νέους, 14 ως 25 ετών, από τα Προσφυγικά της Πάτρας, που εκτελέστηκαν από τους ναζί, στις 4 Δεκεμβρίου 1943_ είναι μερικά από όσα έχουν προγραμματιστεί στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το φεστιβάλ, φέτος, θα πραγματοποιηθεί από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου στον Πύργο (με παράλληλες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της Ηλείας _Αμαλιάδα, Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω κ.ά._, της Αχαΐας _Πάτρα, Αίγιο_ και της Αιτωλοακαρνανίας _Μεσολόγγι).

Το αφιέρωμα στον Τριφό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  διότι πέραν των ταινιών μεγάλου μήκους «Τα 400 χτυπήματα», «Ένα αγρίμι στην πόλη» και «Το χαρτζιλίκι», θα παιχτεί και η πρώτη μικρού μήκους ταινία του, «Les mistons», κάτι σαν προάγγελος των «400 χτυπημάτων». «Πιστεύουμε ότι αυτό το αφιέρωμα, πέρα από την καλλιτεχνική αξία του, μπορεί να αποδειχθεί εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό» ανέφερε στο ΒΗΜΑ ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ψυχή του φεστιβάλ Ολυμπίας κ. Δημήτρης Σπύρου.

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα εφέτος περιλαμβάνει 61 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και έχουν στο επίκεντρό τους την παιδική και νεανική ηλικία. Πρόκειται για 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 48 ταινίες μικρού μήκους, που εκπροσωπούν 44 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι προβολές του διαγωνιστικού θα γίνουν στον Πύργο από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013.

Επίσης, η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα πραγματοποιηθεί 30 Νοεμβρίου με 7 Δεκεμβρίου στον Πύργο. Θα προβληθούν συνολικά 365 ταινίες, που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι από 7 έως 20 ετών. Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα παίρνουν μέρος 150 ταινίες απ’ όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες (Ευρωπαϊκό Τμήμα) και 185 ταινίες από 147 σχολεία της Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα). Στο Διεθνές Πανόραμα και σε ειδικές προβολές θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού άλλες 30 ταινίες από διάφορες χώρες.

Οι προβολές των διαγωνιστικών προγραμμάτων του 16ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, της 13ης Camera Zizanio και των αφιερωμάτων θα γίνουν σε 14 κινηματογραφικές αίθουσες και χώρους πολιτισμού:

Πύργος: Θέατρο Απόλλων, Συνεδριακό Κέντρο, Cineplex Ορφέας (3 αίθουσες), Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Κούβελου

Πάτρα: Αίθουσα εκδηλώσεων Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων

Αίγιο: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Μεσολόγγι: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

Αμαλιάδα: Cine Cinema (2 αίθουσες)

Λεχαινά: Δημοτικός Κινηματογράφος «Άστρον»

Γαστούνη: Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο

Ζαχάρω: Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio διοργανώνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμου Πύργου και το Νεανικό Πλάνο με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Υποστηρικτές και συνεργάτες της φετινής διοργάνωσης είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, φορείς εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πάτρας και Περιχώρων, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, η Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων, φορείς του οπτικοακουστικού χώρου και άλλοι φορείς. Το Φεστιβάλ ενισχύεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε το πρόγραμμα προβολών διαγωνισμού

(πηγή: tovima.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399