Μη φοβάστε τους καρχαρίες… σε λίγο δεν θα υπάρχουν πια

Προς εξαφάνιση τα θαλάσσια κήτη – κάθε χρόνο σκοτώνονται 100 εκατομμύρια

Προσεχώς τα… σαγόνια του καρχαρία θα είναι μόνον κινηματογραφική ταινία. Και αυτό γιατί οι θηρευτές των ωκεανών είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, κάθε χρόνο σκοτώνονται από ανθρώπινο χέρι 100 εκατομμύρια καρχαρίες!

“Η ανάλυσή μας δείχνει ότι περίπου ένας στους 15 καρχαρίες σκοτώνεται κάθε χρόνο από αλιείς” αναφέρει ο Μπόρις Γουόρμ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντάλουσι του Καναδά.

Αιτία για τη θανάτωση των θαλάσσιων κητών είναι τόσο η αυξημένη ζήτηση για τα πτερύγια τους, ειδικά στην Ασία, όσο και ότι τα σκοτώνουν αλιείες για να μην μπλέκονται στα δίχτυα τους.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη στην επιθεώρηση Marine Policy, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για το μέγεθος της νόμιμης και παράνομης αλιείας είναι ελλιπή. Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις, κάθε χρόνο μπορεί να θανατώνονται έως και 273 εκατομμύρια καρχαρίες.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι καρχαρίες ως είδος αναπαράγονται πολύ αργά και θέλουν χρόνια για να αναπτυχθούν και να ενηλικιωθούν και να φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία.

Σοβαρή είναι η απειλή όμως όχι μόνον για τους ίδιους τους καρχαρίες που αφανίζονται αλλά και συνολικά για τα θαλάσσια οικοσυστήματα αφού τα ζώα θηρευτές- όπως είναι οι καρχαρίες, παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην καλή λειτουργία και την ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καρχαρίες είναι ένα από τα πιο αρχέγονα ζωικά είδη του πλανήτη καθώς ζουν, σχεδόν απαράλλαχτοι στις θάλασσες από την προϊστορική εποχή.

(πηγή: news.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399