Η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας από 1 έως 13 ετών προέρχεται από τα τροχαία ατυχήματα

trohaia_thanatos_paidiaΗ κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας από 1 έως 13 ετών προέρχεται από τα τροχαία ατυχήματα. Αυτό αναφέρει έρευνα που πραγματοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις Η.Π.Α, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα του προβλήματος.

Από αυτά τα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν οι γονείς χρησιμοποιούσαν παιδικά καθίσματα ή αν τα χρησιμοποιούσαν σωστά και πάντα σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Η έρευνα αναφέρει ότι οι περισσότερες εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή παιδικών καθισμάτων δαπανούν πολλές εργατοώρες καθημερινά για να βελτιώσουν το προϊόν τους.

Προτρέπουν μάλιστα τους γονείς πριν να χρησιμοποιήσουν τα παιδικά καθίσματα να διαβάζουν προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης τόσο για να διασφαλίσουν την σωστή εγκατάστασή του στο αυτοκίνητό τους, όσο και για την ορθή χρήση του.

Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι όλα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων δεν ταιριάζουν σε όλα τα οχήματα και η επιλογή του κατάλληλου συστήματος συγκράτησης των παιδιών πρέπει να είναι αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας από 1 έως 13 ετών προέρχεται από τα τροχαία ατυχήματα

Σύλλογος Γονέων 35ου και 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών: «Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω…»

Κοινή Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων 35ου και 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

symmathites_pisoΘέλουμε τους συμμαθητές μας πίσω

Τις τελευταίες μέρες εκκενώνονται κτίρια του κέντρου της Αθήνας στα οποία είχαν βρει στέγη πρόσφυγες, περιμένοντας ποιος νόμος, ποια κυβέρνηση, ποια γραφειοκρατία θα προχωρήσει τις διαδικασίες ασύλου. Τα παιδιά τους γράφτηκαν στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας, προσπαθώντας να ενταχθούν, να μάθουν τη γλώσσα, να αποκτήσει η ζωή τους μια κανονικότητα έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Και ενώ η πολιτεία είναι αυτή που θα έπρεπε να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά την εγγραφή και φοίτησή τους στο σχολείο, σεβόμενη ακόμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι εκείνη που τους τη στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο, που τα ωθεί στο περιθώριο, δε σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δε σέβεται την ύπαρξή τους. Γιατί η σχολική χρονιά έχει αρχίσει και τα παιδιά απομακρύνονται από τα σχολεία τους, χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς καν να τους εξασφαλίζεται η εγγραφή και η μεταφορά τους σε άλλα σχολικά περιβάλλοντα.

Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω. Γιατί είναι υποχρέωσή όλων μας να εξασφαλιστεί επιτέλους για αυτούς ένα ασφαλές περιβάλλον. Γιατί χάρη σε αυτούς πολλά από τα σχολεία του κέντρου έμειναν ανοιχτά. Γιατί δεν είναι δυνατόν πολιτικά παιχνίδια να παίζονται πάνω στις πλάτες παιδιών και κατατρεγμένων ανθρώπων.

Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

(Πηγή: enallaktikos.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύλλογος Γονέων 35ου και 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών: «Θέλουμε τους συμμαθητές των παιδιών μας πίσω…»

Το βιβλίο ο καλύτερος φίλος του παιδιού!

Γράφει η Καλλιόπη Ουζούν –Ανδρέου Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός – Συγγραφέας

paidi_vivlioΤα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που διαβάζουν βιβλία, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία. Όμως ακόμη κι αυτή η αυξητική τάση, αν και ελπιδοφόρα, δεν είναι ικανοποιητική. Η χώρα μας κατέχει μία από τις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά την ανάγνωση βιβλίων. Μόλις το 7,8% των Ελλήνων ηλικίας 25 έως 61 διαβάζουν 10 βιβλία το χρόνο ενώ στην Ισλανδία, η οποία κατέχει μάλιστα την πρώτη θέση, σε έρευνα που αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό αγγίζει το 35,1%. Η έρευνα σημειώνει πως μόνο ένας στους δύο Έλληνες διαβάζει έστω κι ένα βιβλίο το χρόνο. Ποσοστό απογοητευτικό!

Ευτυχώς όμως τα νέα που έρχονται από τους μικρούς μας φίλους είναι ενθαρρυντικά! Τα περισσότερα παιδιά διαβάζουν από τη βρεφική ηλικία, παρέα φυσικά με τους γονείς τους, βιβλία. Στόχος των βιβλίων αυτών είναι να αρχίσουν τα παιδιά σταδιακά να κατανοούν τις αισθήσεις τους. Για παράδειγμα βιβλία που παράγουν ήχους, ώστε το παιδί να δέχεται διαφορετικά ακουστικά ερεθίσματα και να κατανοήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ήχων. Έπειτα όσο μεγαλώνει επιλέγει παραμύθια που ανήκουν στην κλασική ή στη νεότερη λογοτεχνία και καταλήγει στο είδος της λογοτεχνίας που του αρέσει.

Γιατί όμως γίνονται τόσες έρευνες σχετικά με το ποσοστό των ανθρώπων που διαβάζουν βιβλία; Είναι τόσο σημαντικά ώστε να γίνονται κι έρευνες; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, συνοδοιπόρος στη φαντασία του! Πρέπει λοιπόν όλοι να συνειδητοποιήσουν όλοι πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο στη ζωή μας και κυρίως στη ζωή του παιδιού.

Ένα βιβλίο, λοιπόν, μας ανοίγει ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο μέσα από το οποίο το παιδί γνωρίζει μέρη μακρινά, λαούς και ανθρώπινες συμπεριφορές. Αυτό το ταξίδι του μπορεί να είναι από τη μία άκρη της γης έως τα πέρατα του διαστήματος! Καταργείται ο χωροχρόνος. Τα παιδιά δεν καλλιεργούν μόνο το λεξιλόγιό τους, όπως κάποιοι πιστεύουν διαβάζοντας βιβλία, αλλά καλλιεργούν τη φαντασία, την κρίση και το χαρακτήρα τους. Βιώνουν όλα τα συναισθήματα και τις χαρές των ηρώων. Μαθαίνουν την αξία της ειλικρίνειας, του δικαίου, της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και της εργατικότητας. Λαμβάνουν τα σωστά πρότυπα συμπεριφοράς.

Παράλληλα διδάσκονται τους κανόνες που διέπουν τις κοινωνίες, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε λαού, αλλά και τις πραγματικές αξίες που έχει η ζωή. Αυτό βοηθά στο να περιοριστούν και να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός, η βία και οι υπόλοιπες αρνητικές συμπεριφορές. Θα δανειστώ μια φράση της Ζωρζ Σαρρή, η οποία απαντά σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το αν πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά βιβλία <<Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο>>.

Η γνώση είναι δύναμη και μόνο με αυτή τη δύναμη χτίζονται δυνατές κι ελεύθερες προσωπικότητες που σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους!

-.-

Facebook Page: Το μαγικό φτερό της Καλλιόπης Ουζούν Ανδρέου
Facebook Profile: Kalliope Ouzoun-Andreou
Instagram: @kalliope_ouz

(Πηγή: enallaktikos.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το βιβλίο ο καλύτερος φίλος του παιδιού!

Πόσο θα κοστίσει φέτος η σχολική τσάντα – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

scholiki_tsadaΜε το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς να απέχει λίγα μόνο εικοσιτετράωρα αρκετοί γονείς έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες αγορές σχολικών ειδών για τα παιδιά τους.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η προσέλευση στα βιβλιοχαρτοπωλεία και τα καταστήματα με είδη σχολικών αναμένεται να κορυφωθεί, και κυρίως μόλις οι μαθητές και οι μαθήτριες πάρουν στα χέρια τους τον κατάλογο με τα απαραίτητα είδη που θα ζητήσουν δάσκαλοι και καθηγητές.

Η κάλυψη των σχολικών αναγκών των παιδιών αποτελεί κάθε χρόνο «βραχνά» για τις οικογένειες οι οποίες καλούνται να προσθέσουν κι άλλα έξοδα στον μηνιαίο προϋπολογισμό τους.

Όπως τονίζουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι αρμόδιοι της αγοράς, οι τιμές των σχολικών ειδών έχουν ένα πολύ μεγάλο εύρος και κυμαίνονται σε, σχεδόν, ίδια επίπεδα με πέρσι με κάποιες μικρές αυξήσεις, κυρίως σε επώνυμα προϊόντα. Παράλληλα, έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών καταδεικνύει ότι για ένα παιδί στο Δημοτικό οι τιμές κυμαίνονται από 15,82 ευρώ έως 446,31 ευρώ, ενώ για ένα παιδί στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο, από 26,27 ευρώ έως 501,74 ευρώ. Ασφαλώς, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, τα κόστη αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιλογές και τις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή και μαθήτριας.

«Δεν υπάρχει όριο στο συνολικό κόστος για τη σχολική τσάντα καθώς μπορεί κανείς να βρει οποιαδήποτε τιμή. Οι τιμές στα σχολικά είδη, είτε παραμένουν σταθερές, είτε έχουν πτωτική τάση, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός με αποτέλεσμα, όμως, να πέφτει πολύ η ποιότητα. Παρόλα αυτά η ζήτηση είναι ίδια γιατί αναλόγως έχει μειωθεί και το εισόδημα του καταναλωτή», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) Βασιλική Μανουσαρίδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά, Νίκο Παρασκευόπουλο, καθοριστική εβδομάδα για τα βιβλιοχαρτοπωλεία θα είναι η ερχόμενη, όπου θα αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα. «Στην πλειονότητα οι τιμές των σχολικών ειδών κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πολύ μικρή αύξηση σε κάποια επώνυμα προϊόντα, στη γραφική ύλη και στα χαρτικά», υπογραμμίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του συνολικού κόστους των αγορών που θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές αποτελεί και η ηλικία των ενδιαφερόμενων, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, διαφορετικές ανάγκες έχει ένας μαθητής Λυκείου και διαφορετικές ένας μαθητής δημοτικού.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, για ακόμη μία χρονιά τα βιβλιοπωλεία έρχονται αντιμέτωπα με τον ανταγωνισμό των πολυκαταταστημάτων. «Η κίνηση στο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο έχει πέσει και έχει μετακινηθεί σε ευκαιριακές αγορές και σε αλυσίδες», τονίζει η κ. Μανουσαρίδου. Την άποψη ότι όλο και περισσότεροι στρέφονται για τις αγορές τους, στα πολυκαταστήματα, εκφράζει και η Μαρία Στίγκα που διατηρεί οικογενειακό βιβλιοχαρτοπωλείο στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, από το 1962.

«Μεγάλη μερίδα στρέφεται στα πολυκαταστήματα, ασχέτως αν οι τιμές που βρίσκουν είναι ακριβότερες στα επώνυμα, τουλάχιστον, προϊόντα, σε σύγκριση με τα βιβλιοχαρτοπωλεία. Δεν το ελέγχουν γιατί υπάρχει μία μαζικότητα στη διαφήμιση και στη μόδα. Παρόλα αυτά σε αρκετές αλυσίδες καταστημάτων υπάρχουν ανώνυμα μη ελεγμένα προϊόντα όπου εκεί τίθεται το ζήτημα της ποιότητάς τους αλλά και της ασφάλειας», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Στίγκα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ το κόστος για μία τσάντα ξεκινά από τα 3 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι 100 ευρώ ανάλογα το μέγεθος, το σχέδιο και την επωνυμία. Ακόμη, οι τιμές για ένα μολύβι κυμαίνονται από 0,05 ευρώ μέχρι 8 ευρώ ενώ για ένα στυλό από 0,07 ευρώ μέχρι 30 ευρώ. Παράλληλα ένα τετράδιο 50 φύλλων μπορεί να κοστίσει από 0,25 ευρώ μέχρι 3,60 ευρώ ενώ οι τιμές για ένα τετράδιο σπιράλ που χρησιμοποιούν κυρίως μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, κυμαίνονται από 1,10 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ ανάλογα τα θέματα. Επιπλέον οι τιμές στα μπλοκ ζωγραφικής ξεκινούν από τα 0,49 ευρώ και φτάνουν στα 4 ευρώ ενώ στις κασετίνες από τα 3 ευρώ και φτάνουν στα 25 ευρώ.

Πάντως, όπως τονίζει η κ. Στίγκα «το γενικότερο πλάνο των βιβλιοχαρτοπωλείων είναι να διατηρούν τη δουλειά τους και τα έσοδά τους σε ένα σταθερό επίπεδο, ώστε να μην υπάρχει πτώση, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι όσο πάμε μειώνουμε το κέρδος μας, ώστε να κρατάμε τις τιμές όσο πιο χαμηλά μπορούμε».

Συμβουλές σε γονείς και παιδιά

Συμβουλές σε γονείς και παιδιά για την πραγματοποίηση των κατάλληλων αγορών στα σχολικά είδη δίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Συγκεκριμένα όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, «η αγορά των σχολικών ειδών είναι μία καλή ευκαιρία εκπαίδευσης των παιδιών για το πώς θα κινούνται στο λαβύρινθο της αγοράς και πώς θα αποφεύγουν τις παγίδες της διαφήμισης και της αχρείαστης κατανάλωσης, ώστε να κάνουν έξυπνες αγορές. Γι’ αυτό χρειάζονται προγραμματισμός, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας των προϊόντων, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία, μία τεράστια γκάμα σε κάθε είδος από πλευράς ποιότητας και τιμών και οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά θα ήταν λάθος να τα αφήσουν και να κάνουν μόνα τους την επιλογή».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ παραθέτοντας γενικές οδηγίες προς τους γονείς τονίζει ότι θα πρέπει να κάνουν έναν κατάλογο με τα είδη που είναι απαραίτητα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού συζητήσουν με το παιδί τους και αναζητήσουν την πιο σωστή λύση, τηρώντας αυστηρά τον κατάλογο που έχουν ετοιμάσει. Ακόμη, θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς έγκαιρα, διαδικτυακά για να δουν τα καταστήματα που έχουν προσφορές στα σχολικά είδη και να συγκρίνουν τιμές και ποιότητα των ειδών που πρόκειται να αγοράσουν. Παράλληλα, αν τα παιδιά δεν είναι «πρωτάκια», η ΕΚΠΟΙΖΩ προτρέπει τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα, κασετίνα) πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση.

«Μία ακόμα συμβουλή που δίνουμε είναι να συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τους και να τα αποτρέπουν να αγοράσουν με μόνο κριτήριο τη φίρμα και τη διαφήμιση. Ιδιαίτερα αν η τιμή είναι υψηλή και δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα και στις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλαποθαράκου. Ακόμη, κρίνεται απαραίτητο να αποτρέπονται τα παιδιά από την αγορά σχολικών ειδών που μοιάζουν με παιχνίδια, φρούτα κλπ, και τα οποία συχνά δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας που βγάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών.

Εντατικοί έλεγχοι στα σχολικά είδη

Την ανάγκη εντατικών ελέγχων στα σχολικά είδη επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επαγγελματίες του κλάδου καθώς όπως υπογραμμίζουν, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν στις αγορές ανώνυμα προϊόντα που δεν έχουν περάσει από ελέγχους.

«Θα έπρεπε οπωσδήποτε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Υπάρχουν πάρα πολλά κινέζικα, μη ελεγμένα προϊόντα, που πωλούνται, είτε σε μεγάλες αλυσίδες, είτε σε μαζικές αγορές, είτε εκτός καταστημάτων. Αυτά είναι που πρέπει να ελεγχθούν. Οι μεγάλες παραπλανήσεις του κοινού για τα επικίνδυνα και ανέλεγκτα προϊόντα βρίσκονται σε μαζικές αγορές, όπου εκεί υπάρχει και το όφελος. Έπειτα ο ανεξάρτητος βιβλιοπώλης δεν θα ρισκάρει ποτέ στον πελάτη που τον βλέπει μια ζωή να του δώσει κάτι που θα τον βλάψει. Οι μαζικές και οι απρόσωπες αγορές είναι που τα κάνουν αυτά», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μανουσαρίδου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε μικρούς και μεγάλους.

(Πηγή: newsbeast.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πόσο θα κοστίσει φέτος η σχολική τσάντα – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Στο σχολείο της καρδιάς μας | Της Έλενας Ακρίτα

Γράφει η Έλενα Ακρίτα στα «Νέα Σαββατοκύριακο»

elena_akrita«Τα σχολεία ανοίγουν την Τετάρτη που μάς έρχεται. Απελπισμένοι γονείς κι εξαντλημένοι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν – τι αλήθεια; Να στηρίξουν τα παιδιά; Να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους; Να πλάσουν την ψυχή τους; Να ενθαρρύνουν τις δεξιότητες τους, να συνεργαστούν στην διάπλαση του χαρακτήρα τους; Τι; Τι να κάνουν και με ποια μέσα να το κάνουν; Στα συντρίμμια μιας Εκπαίδευσης χωρίς βιβλία, χωρίς δασκάλους, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ελπίδα;», σημειώνει.

Τέλος άδειας, επιστροφή στην εφημερίδα

Στο σχολείο της καρδιάς μας

Η ‘προσχολική κατάθλιψη’ ήταν ανέκαθεν το καλά κρυμμένο μυστικό αυτής της χώρας. Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο καθόμασταν στο διπλανό θρανίο και δεν περνούσαμε καλά. Καθόλου καλά – κι ας επέμενε το vintage Αλφαβητάρι να μάς δουλεύει μες τη μούρη μας. Άλλωστε στις σελίδες του όλοι οι μικροί μαθητές μοιάζουν ενθουσιασμένοι που άνοιγε το σχολείο.

Πάντως, στις εκθέσεις του Δημοτικού υπήρχε αυστηρή ντιρεκτίβα: Έπρεπε απαραιτήτως να χαίρεσαι που γυρίζεις σχολείο. Το σχολείο είναι καλό. Ο διευθυντής είναι σοφός. Η δασκάλα είναι γυναίκα. Η φούστα είναι μακριά, το κοριτσάκι έχει κοτσίδες, το αγοράκι κοντό μαλλί. Δεν υπάρχει μπούλινγκ εννοείται αυτό. Δεν υπάρχουν μαθητές ‘χοντροί’, ‘κοντοί’, ‘μυτόγκες’ και γυαλάκηδες. Δεν υπάρχουν μαθησιακές δυσκολίες: όποιος ‘δεν παίρνει τα γράμματα’ είναι στούρνος, τεμπελχανάς και μ’ ένα χέρι ξύλο θα στρώσει. Στο σχολείο της καρδιάς μας ήταν όλοι καρμπόν: όμορφοι και καθαροί, μελετηροί και ευσεβείς. Α και στην έκθεση έπρεπε οπωσδήποτε να αναφερθεί ο καλοκάγαθος κυρ Ηλίας. Ο επιστάτης που για κάποιο σκοτεινό λόγο λεγόταν πάντα κυρ Ηλίας. Και πάντα είχε άσπρο παχύ μουστάκι, καρό κασκέτο και καλοκάγαθο βλέμμα.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά όταν βρέθηκα σε βιβλιοχαρτοπωλείο που στη μόστρα του δέσποζαν τετράδια, σάκες και βιβλία της νέας σχολικής χρονιάς. Τους πωλητές ΄ρωτούσαν για την ποιότητα και τί κοστίζουν’ συνοφρυωμένοι γονείς με παιδιά σε προκαταθλιπτικό στάδιο. Εκείνα δηλαδή που δεν έβλεπαν την ώρα να ξαναγυρίσουν στο λατρεμένο τους σχολείο. Με τον υπεραιωνόβιο κυρ Ηλία που λογικά έχει τον απέθαντο και θα μάς θάψει όλους.

Θυμάμαι το άγχος μου κάθε χρόνο, παραμονές σχολικής χρονιάς. Αν και ομολογώ πως ποτέ δεν είχα υποστεί μπούλινγκ από συμμαθητές ή δασκάλους: ήμουν ένα συνηθισμένο παιδί χωρίς τα διακριτά εκείνα στοιχεία που θυματοποιούν ορισμένα παιδιά. Ήμουν το ‘κανονικό’ κοριτσάκι μιας ‘κανονικής’ εκπαιδευτικής κοινωνίας με καλούτσικους βαθμούς. Τόσο όσο. Παρ’ όλα αυτά όχι μόνο δεν ήθελα να πάω, αλλά ένιωθα κι απροσάρμοστο τελείως. Ζούσα βλέπεις με την πλάνη την οικτράν πώς όλα τα άλλα παιδάκια λάτρευαν το σχολείο και μόνο εγώ τους βγήκα ανάποδο.

“Μη βλέπεις τώρα, όταν μεγαλώσεις θα τα θυμάσαι όλα αυτά με νοσταλγία”.

Δεν ξέρω ποιοι τα θυμούνται όλα αυτά με νοσταλγία, αλλά δε συγκαταλέγομαι ανάμεσά τους. Όχι γιατί μού συνέβη ποτέ κάτι τρομερό, φοβερό ή τραυματικό. Η χειρότερη μου ανάμνηση ήταν η ψυχή στις πατούσες για να μη με σηκώσουν στον πίνακα και δεν ξέρω μάθημα. Δεν ξεχνιέται με τίποτα η στιγμή που η δασκάλα διάβαζε τον κατάλογο αλφαβητικά κι ήμουν και πρώτη λόγω αλφα.

Τα σχολεία ανοίγουν την Τετάρτη που μάς έρχεται. Απελπισμένοι γονείς κι εξαντλημένοι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν – τι αλήθεια; Να στηρίξουν τα παιδιά; Να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους; Να πλάσουν την ψυχή τους; Να ενθαρρύνουν τις δεξιότητες τους, να συνεργαστούν στην διάπλαση του χαρακτήρα τους; Τι; Τι να κάνουν και με ποια μέσα να το κάνουν; Στα συντρίμμια μιας Εκπαίδευσης χωρίς βιβλία, χωρίς δασκάλους, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ελπίδα;

​Το σπλάτερ της όλης φάσης είναι πως ουσιαστικά κανείς δεν φταίει. Οι συνθήκες της είναι τέτοιες που οδηγούν γονείς κι εκπαιδευτικούς στην απόγνωση. Το θέμα είναι να μην ξεσπάνε στο παιδί, επειδή δεν μπορούν να ξεσπάσουν στον εργοδότη. Αυτό είναι το θέμα. Και το έγκλημα.

Τι χρειάζεται; Ψυχραιμία, κατανόηση, χώρο στις ανάγκες του άλλου. Όσοι γίνεται κι όσο αντέχουμε. Η χρονιά που ξεκινάει δεν μπορεί να γίνει καλή. Μπορεί όμως να γίνει λίγο καλύτερη. Για τους γονείς. Για τους δασκάλους.

Και πάνω απ’ όλα για τα παιδιά.

Έλενα Ακρίτα

(Πηγή: enallaktikos.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στο σχολείο της καρδιάς μας | Της Έλενας Ακρίτα