Πεινάει ένα στα τρία παιδιά στην Ισπανία

SOS ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Την ώρα που 1,5 εκατ. Ισπανοί ζουν από τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, τις ανησυχητικές επιπτώσεις από τη διογκούμενη φτώχεια στην Ισπανία, και προπαντός στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των παιδιών και των ΑμεΑ, επισημαίνει σχετική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα αυξημένα επίπεδα παιδικής φτώχειας και την ανάγκη οι ισπανικές αρχές να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα επισήμανε ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου Νιλς Μούιζνιεκς, που εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος, καθώς μόνο το 2011 η φτώχεια άγγιζε το 30,6% των παιδιών.

Ως σημαντικότερες αιτίες του φαινομένου το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί τις περικοπές στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση αλλά και τις γενικότερες δραστικές μειώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό, που έχουν τελικά ως συνέπεια πολλά παιδιά ακόμα και να υποσιτίζονται.

Ανησυχία για ΑμΕΑ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος καλεί τις ισπανικές αρχές να αναπτύξουν δράσεις και προγράμματα εστιασμένα στην παιδική φτώχεια, ενώ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και για τις συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ, η κοινωνική ενσωμάτωση των οποίων δεν επετεύχθη πάντως στην Ισπανία ούτε τις εποχές προ της κρίσης.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επισημαίνει και ο Ερυθρός Σταυρός, που το 2012 παρέσχε οικονομική στήριξη σε 1,4 εκατ. Ισπανούς μέσα από ένα πρόγραμμα που επρόκειτο μάλιστα να διαρκέσει δύο χρόνια (έως το 2013) αλλά αναμένεται να παραταθεί λόγω των ολοένα και περισσότερων αιτημάτων που λαμβάνει για βοήθεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, περισσότεροι από 1εκατ. Ισπανοί έλαβαν το 2012 βοήθεια σε τρόφιμα, 352.000 σε είδη προσωπικής υγιεινής (αλλά και βοήθεια ακόμα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους), ενώ 55.600 έλαβαν βοήθεια για αγορά αναλώσιμων υλικών για το σχολείο (βιβλία, τετράδια…).

(πηγές: Ελευθεροτυπία, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399