Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Αυξημένος κίνδυνος ψυχικών διαταραχών στα παιδιά

Ερευνητές καλούν σε εγρήγορση γιατρούς σχετικά με τον κίνδυνο ψυχικών διταραχών σε παιδιά γυναικών με προβλήματα γονιμότητας.

Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που ακολούθησαν αγωγή κατά της υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, έχουν κατά ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα, όπως αυτισμό ή σχιζοφρένεια σε σχέση με παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τρόπο.

Αν και ο αυξημένος κίνδυνος περιγράφηκε ως μέτριος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι διατηρούνταν, από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν ευθύνονται οι αγωγές κατά της υπογονιμότητας, αλλά η προσπάθεια μιας μητέρας να συλλάβει, που περνά λανθασμένα γονίδια στα παιδιά.

Ο DrAllanJensen, του UniversityofCopenhagen, δήλωσε ότι οι γιατροί που ασχολούνται με την υπογονιμότητα θα πρέπει να γνωρίζουν το μικρό αλλά δυνητικά αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με προβλήματα γονιμότητας.

Ωστόσο, η γνώση, πρόσθεσε θα πρέπει πάντα να εξισορροπείται έναντι των σωματικών και ψυχολογικών πλεονεκτημάτων της κύησης.

Η έρευνα ήταν η πρώτη μελέτη ευρείας κλίμακας που συνέκρινε ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια ή ο αυτισμός, σε παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά και σε όσα γεννήθηκαν από μητέρες με προβλήματα γονιμότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 2.430.826 παιδιών. Από αυτά, το 5% γεννήθηκε από γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας και γεννήθηκε μεταξύ 1969 και 2006. Επίσης εξέτασαν και αν υπήρχαν ψυχικές διαταραχές.

Ανακάλυψαν ότι 170.240 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο για ψυχική διαταραχή, αλλά παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με προβλήματα γονιμότητας είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο για τέτοια νόσο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι στατιστικά σημαντικά για τη σχιζοφρένεια και τις ψυχώσεις, τις διαταραχές συναισθήματος, το άγχος και άλλες νευρωτικές διαταραχές, ψυχικά σύνδρομα και σύνδρομα συμπεριφοράς, όπως διατροφικές διαταραχές, αυτισμό και υπερκινητικότητα.

Ο DrJensen, δήλωσε ότι τα αποτελέσματά του, βασισμένα σε 33% υψηλότερο κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές σε παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας και στο ποσοστό παιδιών που γεννήθηκαν στη Δανία μετά από αγωγή κατά της υπογονιμότητας, υποδεικνύουν ότι το 1,9% όλων των ψυχικών διαταραχών που έχουν διαγνωστεί στη Δανία συνδέονται με την υπογονιμότητα της μητέρας.

Κατά τη γνώμη του, ο συγκεκριμένος αριθμός στηρίζει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων- ότι ο αυξημένος κίνδυνος είναι πραγματικός αλλά μέτριος.

Πρόσθεσε, ότι η έρευνα δεν μπορούσε να αποδείξει αν ο αυξημένος κίνδυνος συνδεόταν με την υπογονιμότητα της μητέρας ή με την αγωγή.

Δήλωσε, ότι οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο που παρατηρήθηκε είναι ακόμα άγνωστοι, αλλά γενικά εκτιμάται ότι η υπογονιμότητα παίζει πιο σημαντικό ρόλο στις παρενέργειες στο παιδί παρά οι μέθοδοι.

Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι οι ψυχικές διαταραχές έχουν σε ορισμένο βαθμό γενετικό υπόβαθρο.

Είναι επομένως πιθανό τα συγκεκριμένα ελαττωματικά γονίδια που σχετίζονται με ψυχικές νόσους να υπερεκπροσωπούνται σε γυναίκες με υπογονιμότητα και η πιθανή μεταφορά στα παιδιά τους μπορεί ενδεχομένως- τουλάχιστον σε ένα βαθμό- να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο ψυχικών νόσων.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της European Society of Human Reproduction and Embryology in Munich.

(πηγή: iatronet.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399