Η προσαρμογή στην Α’ Δημοτικού

Τα πρωτάκια είναι οι μικροί πρωταγωνιστές των ημερών μας. Βιώνουν έναν από τους σημαντικότερους αποχωρισμούς στην έως τώρα ζωή τους. Από τη μία, τον αποχωρισμό από τους γονείς και από την οικογενειακή θαλπωρή. Από την άλλη, καλούνται να αναλάβουν ευθύνες και να γίνουν ουσιαστικά αυτόνομα για πρώτη φορά.

Μεγάλες και καταιγιστικές οι αλλαγές που συμβαίνουν μέσα τους. Το έως τώρα γνωστό μεταμορφώνεται σε άγνωστο, το ασφαλές σε ανασφαλές, το σταθερό σε ασταθές, το γνώριμο σε απρόβλεπτο. Τα συναισθήματα άγχους, φόβου και αγωνίας είναι απολύτως φυσιολογικά, ιδίως τις πρώτες ημέρες κατά τις οποίες το παιδί είναι φορτισμένο συναισθηματικά στην προσπάθειά του να επεξεργαστεί τις νέες αυτές εικόνες και τα βιώματα.

Το πώς το καθένα όμως θα αντιδράσει θα εξαρτηθεί τόσο από το ταμπεραμέντο του όσο και από αυτό των γονιών του, καθώς και από την έως τώρα στάση τους απέναντι στο παιδί.

Σε γενικές γραμμές, οι πιο υπερπροστατευτικοί, εξαρτητικοί, τιμωρητικοί και ασταθείς γονείς λειτουργούν ως εμπόδια στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού, όπως σημειώνει στα ΝΕΑ η Μυρσίνη Κωστοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Αντίθετα, οι γονείς που πιστεύουν στην προσωπικότητα του παιδιού τους και τηρούν τα υγιή όρια στη μεταξύ τους σχέση θα λειτουργήσουν ενισχυτικά.

Προκειμένου οι γονείς να ενισχύσουν πιο αποτελεσματικά την προσαρμογή αυτήν, θα πρέπει κατ’ αρχήν να μην προβάλλουν πάνω στην αλλαγή αυτή τους δικούς τους ανεπεξέργαστους φόβους απέναντι στον «αποχωρισμό».

– Να βοηθήσουν το παιδί να νιώσει ελεύθερο και αυτόνομο, στο πλαίσιο όμως της καθημερινής οικογενειακής ζεστασιάς και σταθερότητας.

– Να ενισχύουν καθημερινά την αυτοπεποίθησή του, επιβραβεύοντας πάντα την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.

– Να μη χτίζουν ως αξία την ανταγωνιστικότητα αλλά την απόλαυση που προσφέρει η γνώση ως γνώση.

– Να περνούν το μήνυμα ότι το σχολείο δεν είναι ένας εκ διαμέτρου εχθρός της ελευθερίας αλλά ένα σπίτι γνώσης και ωρίμασης.

– Να μην ξεχνούν ότι τα πρωτάκια είναι ακόμη μικρά και χρειάζονται καθημερινό παιχνίδι και συναισθηματική επιβεβαίωση, ακόμη και για τα μικρά καθημερινά τους άγχη.

(πηγή: tanea.gr)

Share
Κατηγορίες: Επιστημονική έρευνα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399