Ο άνθρωπος που χάρισε το χαμόγελο στα παιδιά με κινητικά προβλήματα

Ο Κόουλ Γκάλογουει εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ και ο χώρος εργασίας του μοιάζει με κατάστημα παιχνιδιών. Όμως ο 48χρονος καθηγητής φυσικής αγωγής έχει μία πολύ σημαντική αποστολή: Παρέχει ευχάριστη κίνηση και χαμόγελο σε παιδιά με νοητικές ή σωματικές αναπηρίες.

Ο Γκάλογουει ξεκίνησε το εργαστήριο βρεφικής συμπεριφοράς προκειμένου να μελετήσει πώς τα παιδιά μαθαίνουν να κινούν το σώμα τους. Μάλιστα ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την εξεύρεση τρόπων για να κλείσει αυτό που αποκαλεί «κενό έρευνας» δηλαδή την διαφορά μεταξύ των τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών και όσων υποφέρουν από προβλήματα κινητικότητας λόγω συνθηκών, όπως η εγκεφαλική παράλυση ή το σύνδρομο Down.

Το 2007 ο Σάνιλ Αγκραβαλ, καθηγητής μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο , πλησίασε τον Γκάλογουει και του είπε χαρακτηριστικά: «έχω μικρό ρομπότ. Έχετε μικρά παιδιά. Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι μαζί.»

Έτσι οι δύο καθηγητές άρχισαν να κατασκευάζουν ειδικά ρομποτάκια που βοηθούσαν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

Όμως, στην αρχή οχήματά τους κόστιζαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια και ζύγιζαν πάνω από 150 κιλά, καθιστώντας τα απρόσιτα για τις οικογένειες που τα χρειάζονταν περισσότερο. Τη λύση βρήκε ο Γκάλογουει με μία επίσκεψη στην εταιρεία παιχνιδιών Toys’ R ‘ Us, όπου είδε ότι μπορούσε να μετατοπίσει το όραμά του για «ρομπότ που οδηγούσαν τα μωρά» σε αγωνιστικά αυτοκίνητα που τα οδηγούσαν τα μωρά. Και έτσι γεννήθηκαν τα Go Baby Go.

Σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται από τα παιδιά άνω των 3 ετών, τα αυτοκινητάκια του Γκάλογουει μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης. Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι στιγμής τα Go Baby Go εξυπηρετούν περισσότερα από 100 παιδιά, σταγόνα στον ωκεανό για τα 500.000 παιδιά στις ΗΠΑ κάτω των πέντε ετών με κινητικά προβλήματα.

Έτσι για να διαδοθεί το έργο του, ο Γκάλογουει ταξίδεψε σε όλη τη χώρα, μίλησε με εκατοντάδες γονείς και δημοσίευσε τη δουλειά του στο Youtube.

(πηγή: iefimerida.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399