Θα ζει για έναν χρόνο σε παγόβουνο

Έχοντας υλοποιήσει πολλά παράτολμα σχέδια, ένας Ιταλός ερευνητής έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα ακόμη, ίσως το πιο ριψοκίνδυνο. Με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή, μετακομίζει σε παγόβουνο μέχρι να λιώσει.

Σε μία περίοδο όπου οι έρευνες για την απομείωση των πάγων όλο και πληθαίνουν, ο Ιταλός ερευνητής, Άλεξ Μπελίνι βρίσκεται κοντά στο πλάνο που έχει προγραμματίσει εδώ και καιρό να βάλει μπροστά την Άνοιξη του 2015.

Σκοπεύει να ζήσει μόνος σε ένα κατάλληλο παγόβουνο στις νότιες περιοχές της Γροιλανδίας, όσο ο παγωμένος του όγκος θα λιώνει. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, θα μένει μέσα σε μια ειδική κάψουλα από Κέβλαρ, ενώ θα είναι εφοδιασμένος με προμήθειες 300 κιλών ξηράς τροφής.

Βασικός στόχος του σχεδίου του είναι να αποδείξει ότι ο πλανήτης απειλείται, δεδομένου ότι ο ρυθμός τήξης των πάγων στην περιοχή έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν ο πάγος λιώσει, θα ανοιχτεί με την κάψουλα στον ωκεανό όπου θα οργανωθούν προσπάθειες διάσωσής του.

Στον χρόνο που θα παραμείνει εκεί, ο Μπελίνι θα παρατηρεί τις κλιματικές αλλαγές από κοντά, με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού που ενεργειακά θα τροφοδοτείται από ένα σύστημα που θα μετατρέπει την ενέργεια των μυών του σε ηλεκτρισμό.

Παρόλο που η συζήτηση γύρω από το σχέδιο του έχει διαδοθεί από πέρσι, στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αναφορά σε μία τέτοια απόφαση κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ σήμερα, με τα εφιαλτικά σενάρια του ΟΗΕ για τη Γη. Να αναφέρουμε πως ο Άλεξ Μπελίνι έχει ήδη τρέξει 23000 χιλιόμετρα σε μαραθώνιους ανά τον κόσμο, έχει διασχίσει μόνος του τον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, τον Ειρηνικό.

Θα φτάσει άραγε, μέχρι την υλοποίηση του τελευταίου και πιο προκλητικού του σχεδίου;

(πηγή: pathfinder.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399