Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Στην Ελληνική Μυθολογία μαθαίνουμε πως η Τιτανομαχία ήταν ο πόλεμος που έκαναν οι Τιτάνες, μια ομάδα θεών με αρχηγό τον Κρόνο εναντίον των Ολύμπιων θεών που αρχηγό είχε τον Δια που ήταν γιος του Κρόνου. Ο πόλεμος αυτός κράτησε 10 χρόνια. Οι Τιτάνες και οι σύμμαχοί τους νικήθηκαν και φυλακίστηκαν στα Τάρταρα.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος για την εξουσία, ανάμεσα στους Ολύμπιους θεούς και τους Τιτάνες, ο Προμηθέας, αν και ο ίδιος ο Τιτάνας, τάχθηκε με το μέρος των θεών του Ολύμπου. Με το τέλος του πολέμου και την επικράτηση των Ολύμπιων θεών, συγκρούστηκε με τον Δία, όταν έμαθε ότι ο θεός σκόπευε να αφανίσει το γένος των ανθρώπων με κατακλυσμό.

Ο Προμηθέας με την βοήθεια της θεάς Αθηνάς δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο από φωτιά και πηλό και του έδωσε μορφή ίδια με αυτή των θεών. Ενδιαφέρονταν πολύ για το δημιούργημά του και γι’ αυτό είχε πολλές φορές παρακούσει τις εντολές του Δία και άλλες τόσες τον είχε ξεγελάσει για όφελος του ανθρώπου.

Έτσι, μια φορά κατά τη διάρκεια μιας επίσημης θυσίας, ο Προμηθέας χώρισε ένα βόδι στα δύο.

Στο πρώτο μισό έβαλε το δέρμα την σάρκα και τα εντόσθια σκεπασμένα με την κοιλιά του ζώο και στο άλλο μισό έβαλε τα κόκαλα, από τα οποία είχε αφαιρέσει το κρέας και τα είχε σκεπάσει με το λευκό λίπος. Ζήτησε από τον Δία να διαλέξει το μερίδιο που θα αντιστοιχούσε στους θεούς και εκείνο που θα αντιστοιχούσε στους ανθρώπους. Ο Δίας διάλεξε το κομμάτι με το λίπος και όταν διαπίστωσε ότι αυτό το αποτελούσαν μόνο κόκαλα θύμωσε με τον Προμηθέα και με τους ανθρώπους και αποφάσισε να μην τους ξαναστείλει ποτέ πια τη φωτιά.

Ο Προμηθέας για να τους βοηθήσει, έκλεψε τη φωτιά από το εργαστήρι του Ηφαίστου και την έδωσε κρυφά στους ανθρώπους, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο βελτίωσαν την ζωή τους, έφτιαξαν εργαλεία και καλλιέργησαν τη γη. Ο Προμηθέας επίσης τους έμαθε τις Επιστήμες και τα Γράμματα που έκλεψε από τη θεά Αθηνά. Τους βοήθησε να αποκτήσουν ιατρικές γνώσεις, να παρασκευάζουν φάρμακα, τους δίδαξε αρχιτεκτονική, μαθηματικά, αστρονομία, μεταλλουργία και ναυσιπλοΐα.

Φυσικά, αυτό εξόργισε τον Δία, ο οποίος έδεσε τον Προμηθέα σε βράχια στο όρος Καύκασο και έβαλε έναν αετό να του τρώει το συκώτι κάθε πρωί. Επειδή ο Προμηθέας ήταν αθάνατος, κάθε βράδυ τα σπλάχνα του γιατρεύονταν.

Ο Προμηθέας κρεμόταν για πολλά χρόνια από το βράχο μέχρι την στιγμή που ο Ηρακλής με κατεύθυνση τη Χώρα των Εσπερίδων σκοτώνει τον αετό και σπάει τις αλυσίδες του Ήφαιστου και απελευθερώνει τον Προμηθέα. Εκείνος από ευγνωμοσύνη προς τον ημίθεο, του λέει πώς θα πάρει τα Χρυσά Μήλα.

Την ίδια εποχή ο Κένταυρος Χείρωνας τραυματίστηκε κατά λάθος από βέλος του Ηρακλή, το οποίο είχε ποτιστεί με δηλητηριώδες αίμα της Λερναίας Ύδρας. Το αίμα αυτό σκότωνε οτιδήποτε ζωντανό άγγιζε. Ο Χείρων επειδή ήταν αθάνατος, βασανιζόταν φρικτά από την πληγή που του έκανε το βέλος. Έτσι ζήτησε από τον Δία να δώσει την αθανασία του σε κάποιον άλλον, ώστε να πεθάνει και να λυτρωθεί από τους πόνους. Ο Προμηθέας δέχτηκε, πήρε τη θέση του κι έγινε αθάνατος.

Share
Κατηγορίες: Μυθολογία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/kids/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399